• 8

Mlađi radnici pate na poslu, pod većim su stresom i nemaju za penziju

Mladi radnici su pod većim stresom na poslu od svojih starijih kolega. Oni su zbog toga i lošijeg psihičkog zdravlja, a nemaju volje ni da štede

  • 8

Mladi radnici najčećše su lošijeg mentalnog zdravlja, pokazuje istraživanje o stopi depresije i stresa na poslu, koje je sprovela kompanija Vitaliti helt.

Zaposleni, mlađi od 25 godina, imali su 3, 5 puta veću stopu depresije u poređenju sa starijim kolegama (više od 55 godina) - to je ujedno naveća stopa među isptanicima svih starosnih grupa (13, 3 mlađih radnika ima depresiju, u poređenju sa 3, 8 starijih od 55)

Trećina (32, 3%) mlađih radnika pati od visokog nivoa stesa u poređenju sa 24 odsto starijih radnika.

Na radnom mestu mladi radnici često osećaju: da nemaju poštovanje od strane kolega; da su napeti, da im fali jasna slika o dužnostima i odgovornostima. Istraživanje pokazuje da su novi učesnici na tržištu rada najteže pogođeni.

Posebno, osobe u dobi između 18-20 godina su posebno ugrožene i prijavljuju najgore ishode koje se tiču mentalnog zdavlja, radnog učinka, kulturne percepcije radnog angažmana i zajedničkog identiteta sa svojim poslodavcem.

Seminar, kompjuter, kancelarija, ofis, posao, radnici, office, biznismeni, bankari

Foto: Profimedia/Panthermedia

Loše mentalno zdravlje mladih radnika značajno i utiče na poslovanje. Ova pitanja se manifestuju kroz niže angažovanje na poslu, slabiji osećaj identiteta kod poslodavca i slabiji radni učinak, što košta.

Zaposleni mlađi od 25 godina su imali 2,3 puta veći stepen odsustva zbog bolesti, a 1,7 puta veći od nivoa prisutnosti u odnosu na zaposlene od 55 ili više godina.

Zaposleni mlađi od 25 godina su manje angažovani od starijih radnika, sa samo 9% mlađih zaposlenih koji izjavljuju da vrše visok stepen napora na poslu, u poređenju sa 17,6% starijih radnika (preko 55 godina).

Oni su manje skloni da delegiraju i dele vrednosti svog poslodavca u poređenju sa starijim radnicima (67,9% mlađih zaposlenih, u poređenju sa 80,6% starijih zaposlenih).

 

- Zabrinjava to što su mladi radnici posebno osetljivi na pritiske na ranom mestu, i prijavljuju da su više pod stresom i u depresiji zbog posla. Ovo ne samo da ima značajn uticaj na njihovo mentalno zdravlje na poslu, već utiče i na poslovanje preduzeća sa mladim radnicima, što utiče na produktivnost - rekao je Nevil Kopovic, izvršni direktor Vitaliti helta koji je ovo istraživanje radio u saradnji sa Univerzitetom Kembridž.

- Rezultati ukazuju na jasnu potrebu poslodavaca da se aktivno uključe u rad sa mladim radnicima i usvoje sveobuhvatne strategije kako bi osigurali uspešnu integraciju u kvalitenu radnu snagu. Pored toga, određivanjem prioriteta i podizanjem angažovanja zaposlenih, firme mogu značajno da utiču na produktivnost i ukupan uspeh svog poslovanja - kaže se u zaključku studije.

MILENIJALCI NE ŠTEDE NI ZA PENZIJU

Osim što imaju emoncionalnih poteškoća i višak stresa na poslu, mladi i ne štede za penziju. Poražavajuća statistika govori o tome da nemaju ni od čega.

Dve trećine milenijalaca, onih koji su rođeni između 1981. i 1996. godine, ne štedi za penziju. Najviše zbog toga što nemaju dovoljno prihoda od kojih bi mogli da uštede, ali i zbog toga što smatraju da štednja nema smisla, jer će, kako oni misle, "budućnost ionako biti haotična zbog klimatskih promena".

Čak 88 odsto milenijalaca - veći procenat nego bilo koja druga grupa - prihvata stav da se klimatske promene dešavaju, a 69 odsto njih veruje da će se te promene desiti za vreme njihovog života, navodi MarketWatch.

Takvi stavovi odudaraju od medijski prezentovanih ocena milenijalaca kao optimistično-neobvezno nonšalantne.

Psihološki, smatra se da je ova populacija suočena s mnogo više šokova koji se tiču budućnosti u odnosu na prethodne generacije i stoga nije čudno da su cinični u pogledu štednje i penzije.

(Telegraf Biznis)

VIDEO: Kako da (ne) dobijete otkaz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • k17

    8. jun 2019 | 13:07

    tek ce da pate...mladje generacije zahvata ova reforma skolstva...kod nas toga jos nema...ali na zapadu...deca kroz skolu prodju kao pored bandere...nista ne nauce...narocito ne nauce sta je odgovornost...jer imaju sva prava a nikakvu odgovornost...liberalizam uzima svoj danak

  • Mimi

    8. jun 2019 | 12:41

    Pristigla generacija razmazenih , lenjih, bez radnih navika i prethodnog spavanja od 4-5 ujutru do 2-3 posle podne. Mnogima će mama i tata reći da napuste posao ako im je teško.

  • Realno

    8. jun 2019 | 14:14

    Dajte bolje plate i nema depresije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>