• 2
 ≫ 

Revolucija na pomolu: Medvedev se zalaže za radnu nedelju od 4 dana

 ≫ 

Sasvim je moguće da budućnost izgleda tako da postoji radna nedelja od četiri dana i da to bude ugovor o radu, misli ruski premijer.

 • 2

Poslodavci moraju da budu spremni na ustupke za svoje radnike, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev aludirajući  da će u budućnosti biti usvojena četvorodnevna radna nedelja kako bi se pomoglo radnicima da prevaziđu sindrom izgaranja i hronični umor.

Nove tehnologije čine da poslovi budu manje intezivni, tržište rada globalnije. Poslodavci koji imaju koristi od toga trebalo bi da budu spremni na ustupke svojim radnicima - rekao je on.

- Sasvim je moguće da budućnost izgleda taako da postoji radna nedelja od četiri dana i da bude ugovor o radu - rekao je Medvedev.

Tvrdi da ista plata za manje radnih sati ne može biti gubitak za poslodavce i nacionalne ekonomije. Prema rečima Medvedeva, zemlje bi trebalo da se pripreme za velike promene. Upozorava i da je u interesu korporacija i vlada da ublaže uticaj takvih promena na radnu snagu,  da se ne bi suočile sa masovnim nezadovoljstvom i mogućim neredima.

Prošlog meseca, Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala je sindrom izgaranja kao profesionalni fenomen koji proizlazi iz stresa na radnom mestu i dovodi do iscrpljenosti i psihičke odsutnosti. Prema izveštaju objavljenom 2018. godine, produktivnost ruske radne snage je među najnižim u poređenju sa najvećim svetskim ekonomijama, uprkos tome što veliki broj sati provode na poslu.

On je rekao da konstantno traganje za uspehom radnika dovodi do hroničnog stresa i umora, što dovodi do smanjenja produktivnosti.

On je naveo nedavni primer novozelandske kompanije koja je uvela četvorodnevnu radnu nedelju sa trodnevnim vikendom. Kao rezultat toga, rekao je on, produktivnost radnika na sat povećala se za otprilike 20 odsto, a nivo stresa kod zaposlenih značajno je smanjen.

VIDEO: A za Božić- pištolj! Ovaj šef izgleda želi da svede svoju firmu na minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boki

  13. jun 2019 | 12:00

  Nadam se da će se i kod nas skratiti radna nedelja od 6 i 7 na 5 dana, konačno jednom zauvek...

  6
  0

  Podelite komentar

 • Jeretik

  13. jun 2019 | 14:27

  U Srbiji je sprovedena kontra revolucija, plaćaju četiri dana.....

  5
  0

  Podelite komentar