• 2
 ≫ 

Zalaže se za minimalac od 15 dolara po satu, a svoje ljude plaća 13

 ≫ 

Sanders se svojevremeno zalagao da radnicima Mek Donaldsa daju veće plate

  • 2

Zaposleni u kompaniji Bernija Sandersa nezadovoljni su platama jer, kako kažu, ne dobijaju ni 15 dolara na sat, koliko iznosi minimalna plata za koju se zalažu demokratski socijalisti i sam Sanders.

Zaposleni koji rade na terenu kao “terenski organizatori” kažu da rade minimalno 60 sati nedeljno zbog čega im je satnica manja od 13 dolara.

- Mnogi terenski zaposleni jedva preživljavaju, što negativno utiče na njihovu produktivnost i motivisanost - navodi se u nacrtu pisma koje će članovi sindikata uskoro poslati direktoru Sandersove kampanje Faizu Šakiru.

- Mnogi su zbog toga već napustili kampanju - stoji u pismu.

Sanders se zalagao za veći minimalac

Berni Sanders

Foto: Tanjug/AP

Zaposleni u kompaniji podsećaju da se Sanders svojevremeno zalagao da radnicima Mek Donaldsa daju veće plate i da je napadao upravu trgovačkog lanca "Walmart" zbog niskih plata koje daju radnicima. Zalagao se za povećanje minimalne satnice na 15 dolara.

Zaposleni na terenu, neretko 20-godišnjaci, koji su se praktično odrekli privatnog života i provode ceo dan “na prvoj liniji” imaju godišnju platu od 36 hiljada dolara. Sindikat zahteva podizanje plate na 48.600 dolara godišnje.

- Očekujemo pregovore i pristanak na naše zahteve najkasnije do 31. jula, s obzirom na hitnost povećanja plata za osoblje na terenu i neodrživost trenutne situacije - navodi se u nacrtu pisma.

Šef kampanje kaže da je Sanders na strani radnika.

Na sastanku održanom u maju direktor kampanje predložio je povećanje plate na 42 hiljade dolara, za šestodnevnu radnu nedelju, ali su sindikati odbili taj predlog. Šakir je objavio saopštenje u kojem navodi da “nude uslove koji su konkurentni drugim kampanjama, kao što je to vidljivo iz financijskih izveštaja.”

- Svaki član kampanje od kandidata naniže, pridružio se ovom pokretu kako bi pobedili Donalda Trampa i transformisali Ameriku. Berni Sanders je najviše od svih kandidata za predsednika na strani radnika i rada - navodi Šakir.

(Telegraf Biznis /Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    25. jul 2019 | 15:13

    Lazov kao i svi drugi. Najmanje ima sanse da dobije, zato i obecava, nesto sto u Americi nece da se desi. Sve lazovi, kao i u Srbiji

  • Фамилија

    25. jul 2019 | 19:51

    Што би волео да у Америци победе левичари, па да и њој дође крај

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>