• 13

Svaki drugi strani radnik u Hrvatskoj dolazi iz Srbije

Trenutno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, a skoro svaki drugi je iz Srbije

 • 13

U Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu, dok su sezonci najviše angažovani u turizmu i ugostiteljstvu.

- Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Srbije su najviše zaposleni kao građevinski radnici, pomoćni građevinski radnici, bravari, tesari, monteri, odnosno vozači autobusa i teretnih vozila - saopštili su iz hrvatskoga MUP za portal Infostud.

Godišnje kvote odnose se na više od stotinu zanimanja podeljenih u 16 privrednih delatnosti. U brojkama, godišnje u Hrvatskoj može da radi 53.600 stranaca, od čega je skoro 20.000 slobodno ili u postupku.

Konobarica, plaza, more

Foto: Shutterstock

- Dakle, trenutno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije - navodi se u tekstu portala.

Prema podacima MUP Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na poslovima pomoćnih radnika u turizmu, konobara, kuvara i turističkih animatora.

Državljani Srbije u Hrvatskoj mogu raditi na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Za one koji poseduju hrvatski pasoš ovo ne važi, njih tretiraju kao domaće državljane, zaključuje se u reportaži pod naslovom „Hrvati traže još sezonaca iz Srbije, iako ih je tamo već 10.000".

Hrvatska u demografskom „minusu“ 13.000

Prema zvaničnoj statistici, iz Hrvatske se prošle godine odselilo gotovo 40.000 ljudi, a u nju se u isto vreme doselilo nešto više od 26.000.
Kada se podvuče crta, Hrvatska je na planu migracija prošlu godinu zaključila s demografskim minusom većim od 13.000 ljudi. To su novi podaci državne statistike, prema kojima je trend masovnog iseljavanja iz zemlje nastavljen i prošle godine.

(Telegraf Biznis / Seebiz)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • srpkinja

  Srbija je visenacionalna zemlja. Cisto sumnjam da su to sve Srbi no neka svako radi kako misli. Ja radije radim u Srbiji za manje eura ali redovno i uplacujem u svoju penzionu kasu. Kad dodje starost i tad treba imati prihode a ne lutati po svetu a u starosti prosjak.

  11
  5

  Podelite komentar

 • miro

  A u Sloveniji jos vise ljudi iz Srbije radi .Oni u EU a sta kazu jugonostalgicari i rosofili sta ce nama EU mi hocemo da budemo nezavisni.Cak i Rusiji je neophodna EU.Pametnom dosta.

  6
  5

  Podelite komentar

 • СРБ

  Само тако треба и да су они што другачије мисле у мањини. А све креће од породице.

  3
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke