• 3

Dobili ste drugu ponudu za posao? Evo kako da ubedite sadašnjeg šefa da vas zadrži

Imate ponudu za posao? Postoje načini da dogovorite kontra ponudu sa svojim trenutnim poslodavcem

  • 3
posao Foto: Pixabay

Dobili ste novu ponudu za posao. Nude vam više novca nego što vas plaćaju na vašem trenutnom radnom mestu, ali niste spremni za odlazak.

ŠTA DA RADITE?

Korišćenje nove ponude za posao kao podlogu za pregovaranje o unapređenju ili većoj plati zahteva delikatan pristup i nosi određene rizike.

- Kada imate drugu ponudu za posao, imate pravo da pregovarate - rekla je Debora Kolb, autorka pregovaranja na poslu: Pretvorite male dobitke u velike dobitke. - Ali kad god koristite neku drugu ponudu, ona se može shvatiti i kao pretnja -

PRISTUPITE SITUACIJI DELIKATNO

Iako je lepo znati da ste traženi, izbegavajte upad u kancelariju šefa mašući ponudom sa zahtevom da vam se plata poveća.

- Morate to da uradite na suptilan način - rekao je Alek Tverski, suosnivač Resume Deli, firme za napredak u karijeri.

- Ako uđete i kažete: "Hej, dobio sam novu ponudu za posao, šta ćeš da uradiš da me zadržiš" - je arogantni pristup i nije poželjan.

On je dodao da upotreba ponude za posao isključivo zbog većeg statusta predstavlja rizik od narušavanja odnosa sa trenutnim poslodavcem.

biznis sajt, business, biznismen, napredak, rast, uspeh Foto-ilustracija: Shutterstock

On predlaže da ponudu držite u zadnjem džepu i koristite kao polisu osiguranja. - Prvo, pristupite svom šefu na iskren način o tome gde sada vidite sebe, kako biste želeli da se uloga promeni i odgovornosti kao i da plata raste -

Ideja je da imate otvoren razgovor o vrednosti koju donosite kompaniji na osnovu vašeg rada i vaše tržišne vrednosti.

A ako donesete ponudu - treba da budete spremni i da odete.

OSTANITE POZITIVNI

Donošenje druge ponude za posao može da stavi menadžere u nezgodnu poziciju, ali isto tako da to bude pozitivno i da pokaže da se ceni vrednost koju donesiš svom poslodavcu.

- Kada pitate, uvek povežite ono što je dobro za vas i šta je dobro za organizaciju - rekao je Kolb.

Kada pominjemo ponudu, neka bude jasno da niste zainteresovani za odlazak i da želite da nastavite sa rastom u kompaniji, ali da sada imate veoma opipljive podatke o vašoj tržišnoj vrednosti.

- Približite se iz perspektive radoznalosti - rekla je Olivia Jaras, koja se bavi savetima za razvoj karijere.

Preporučuje se da potvrdite svoju lojalnost kompaniji i timu, a zatim da im kažete o drugoj prilici i da tražite pomoć u rešavanju problema.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    29. jul 2019 | 09:46

    U Srbiji doziveo da kazem gde idem, pa su brze bolje kontaktirali buduceg poslodavca i rekli sve najgore za.mene. Tako mi je propala ponuda plus sam dobio otkaz nakon mesec dana u postojecoj firmi. Od tada, samo dam otkaz, dogovorim se ako mogu ljudski do kada ostajem i cao.

  • Marko

    29. jul 2019 | 13:43

    Dogovorimo se kolega i ja da zahtevamo od poslodavca isplatu u dnevnicama, a ne u plati jer nas uvek zakine na broju odrađenih sati. Odem prvi ja na razgovor i pošto nije prihvatio zahtev dam otkaz, pokupim svoje stvari, nazovem kolegu i kažem mu da i on ode i kaže da daje otkaz. I šta se desilo - ne da nije dao otkaz već je dobio i moj posao da radi, naravno za istu platu i redovno mesečno zakidanje na satnici. A samac je, ima svoj stan i niko finansijski ne zavisi od njega.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>