• 0
 ≫ 

Budite pristojni: Voren Bafet objasnio šta razlikuje pobednika od ostatka čopora

 ≫ 

Uspostavljanje dobrih navika – čak i onih malih, poput izgovora “molim” i “hvala” – glavni je ključ uspeha

  • 0

U 88. godini, Voren Bafet ima mnogo mudrosti – a deljenje s učenicima jedna je od mnogih prekrasnih stvari po kojima je poznat.

Jedna lekcija koju CEO "Berkshire Hathawaya" voli da podučuje je važnost razvijanja dobrih ličnih kvaliteta u mladoj dobi, piše Make It Tom Popomaronis, stručnjak za trgovinu i viši direktor inovacija proizvoda u grupi Hawkins.

Uspostavljanje dobrih navika – čak i onih malih, poput izgovora “molim” i “hvala” – glavni je ključ uspeha, rekao je Bafet prošle godine glavnom uredniku Yahoo Financea.

Visoki IQ neće vas istaći

Bafet je o toj temi govorio u razgovoru s MBA studentima sa Univerziteta Florida davne 1998. godine.

- Na trenutak pomislite da sam vam dao pravo – možete kupiti 10% zarade jednog vašeg kolege do kraja njegovog života - legendarni investitor započeo je svoj govor s malom igrom.

Odluka bi trebalo da se temelji na zaslugama, savetovao je Bafet, pa bi bilo mudro odabrati osobu s najvišim IQ, najbogatijim roditeljima ili s najviše energije.

- Nema ništa loše u dobijanju najviših ocena u razredu, ali to neće biti kvalitet koji izdvaja pobednika od ostatka čopora - rekao je Bafet.

-Verovatno biste odabrali osobu koja ima liderske kvalitete, koja je u stanju navesti druge da ostvare svoje interese. To bi bila osoba koja je velikodušna, poštena i daje zasluge drugim ljudima za njihove vlastite ideje - nastavio je.

I sada dolazi ono bitno. Osim te osobe, Bafet je rekao učenicima da moraju odabrati još jednog od svojih kolega iz razreda i brzo ga prodaju (reše ga se) za 10% njegove zarade.

Voren Bafet Foto: AP/Tanjug

- Ne biste odabrali osobu s najnižim koeficijentom inteligencije - rekao je.

- Pomislili biste na osobu koja vas je odbila, na osobu koja je egoistična, koja je pohlepna, koja je malo nepoštena - dodao je.

Ako u sebi vidite neku od tih osobina, možete ih se rešiti.

- To je jednostavno pitanje o kojem vi odlučujete -rekao je.

- Ako zapišete dobre osobine i učinite ih vašom uobičajenom navikom, vi ćete biti onaj od kojeg želite kupiti 10%” - rekao je Bafet.

-Lepota ovoga je da već posedujete 100% sebe i vi ste zaglavljeni sami sa sobom -dodao je.

Bafet je rekao da vidi ljude njegove dobi – ili čak 20 godina mlađe – sa “samodestruktivnim obrascima ponašanja”, i oni su zarobljeni njima.

U suštini, integritet – poštenje, vrlina i moral – može vas stvoriti ili slomiti u profesionalnom svetu. Ako odlučite da to ne učinite prioritetom, riskirate da ostanete s reputacijom pretvorne osobe.

Šta Bafet traži od zaposlenog

Njegova odluka ne temelji se na poslovnim merilima, rezultatima testa ili nivoima. Umesto toga, sve se radi o ličnim kvalitetama.

- Bio je neki tip, Pit Kajvit u Omahi, koji je govorio da traži tri stvari kod zapošljavanja ljudi: integritet, inteligenciju i energiju - rekao je Bafet.

- Da nisu imali prvo, drugo dvoje bi ih ubilo, jer ako nemaju integritet, želite da budu glupi i lijeni - dodao je.

Ima smisla – ako nekome ne možete verovati da će delovati s integritetom u situaciji koja to zahteva, onda mu stvarno ne bi trebalo da dopustite da dođe bilo gde blizu vas ili vašeg branda.

To postavlja još jedno, teže pitanje: Kako znate kome se može verovati?

Na godišnjem sastanku Berkshire Hathawaya 2007. godine, učesnik je pitao Bafeta upravo to pitanje.

Milijarder je uronio u svoje skladište mudrosti i ponudio ovu mudru perspektivu: -Ljudi se prilično brzo razotkriju. Kad mi neko dođe s poslom, stvari o kojima govore, o tome što smatraju važnim – ima mnogo tragova koji dolaze kao posledica ponašanja.

Nemojte biti neko ko odbija ljude

– Ako želite biti osoba koja je uspešna, koju svako želi da zaposli, morate izgraditi navike integriteta.

– Postoji nekoliko načina da to učinite:

– Ispunite svoja obećanja

– Budite iskreni

– Budite pouzdani

– Dajte priznanje tamo gde je zasluženo

– Budite svesni i emocionalno intuitivni

– Izražavajte poniznost

– Budite spremni priznati kada grešite

– Ponudite pomoć kada je to potrebno

– Tretirajte druge s poštovanjem

– Budite darežljivi

– Budite strpljivi

Inteligencija i ambicija su vredne osobine, ali ako vam nedostaje integritet nećete se izdvojiti od drugih – niti će vas zaposliti, barem ne od strane Bafeta.

(Telegraf Biznis / investitor)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>