• 1

Osnivač Unikla doneo odluku koja će prodrmati kompaniju - ko će sada oblačiti Federera?

Ovaj posao bi bolje radila žena, misli prvi čovek Unikla

  • 1

Tadashi Yanai, sedamdesetogodišnji osnivač Unikla, kaže da bi radije da ga nasledi žena, jer bi to bilo bolje za najvećeg trgovca u Aziji.

- Posao je pogodniji za ženu - rekao je u jednom intervjuu Yanai, izvršni direktor giganta odeće Uniklo.

- One su istrajne, skoncentrisane, orijentisane i imaju smisao za estetiku -

Kako je rekao, sve češće ga pitaju o nasledstvu u kompaniji koju je od šnajderske radnje svog oca pretvorio u globalni brend. Mogući kandidat bi mogla da bude Maki Akaida, koja je ove godine postavljena da vodi Uniklov posao u Japanu gde je i najprofitabilniji.

Yanai je rekao da želi da poveća odnos žena viših rukovodilaca na više od polovine ukupnog broja.  Trgovina na malo trenutno ima šest žena u takvim ulogama, nakon što je prošle godine postigla svoj cilj da na rukovodećim pozicijama ima više od 30 odsto žena.

Tadashi Yanai

Foto: Wikipedia/Jigneshhn

Akcije brze trgovine na malo porasle su za 0,9% u trgovanju u Tokiju.

Japan je bio u centru pažnje zbog nedostatka rodne nejednakosti u najvišim upravljačkim ulogama: samo 4,1% izvršnih titula u javnim firmama u zemlji imaju žene. Poređenja radi, u SAD, žene čine oko četvrtine izvršnih činovnika.

- To je moguće - rekao je Yanai na pitanje da li će Akaida biti potencijalni naslednik. Akaida (40) se pridružila kompaniji 2001. godine i rukovodila je trgovinama Unikla u Kini i Japanu, kao i radom u odeljenjima prodaje i ljudskih resursa.

Yanai ističe da će region jugoistočne Azije postati sve važniji deo poslovanja. Kompanija je saopštila da će uložiti 1,8 miliona dolara u partnerstvo sa Međunarodnom organizacijom rada, za pomoć radnicima u Indoneziji.

Yanai je rekao da su takve investicije način da pomognu u ostvarivanju poslovnih ciljeva i doprinesu svetu, jer će mobilnost u razvoju u zemljama u razvoju verovatno na kraju povećati najbržu liniju trgovanja na malo.

- Ako se proširimo na mesto gde prihodi ne rastu, ne možemo prodati odeću - rekao je izvršni direktor.

Podsetimo, Uniklo je kompanija koja i te kako parira Najkiju u belom sportu. Njemu je jedino pošlo za rukom da kompletira fantastični trio najboljih tenisera. Oblačio je našeg Novaka Đokovića.  Rožer Federer je prošle godine potpisao desetogodišnji ugovor s Uniqlom od kojeg će dobijati novac bez obzira da li igra ili ne.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OVERRATED

    UNIQLO UNIKLO osnivac UNIKLO-A

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke