• 1

Kako je Majkl Kors od radnje u maminom podrumu stvorio modnu imperiju vrednu 5,8 milijardi dolara

Interesovanje za modu pokazivao je još kao dečak, usled čega je bio odbacivan iz društva i maltretiran

  • 1
Michael Kors,  Majkl Kors , versaće

Majkl Kors; Foto: Guliver/JP Yim/Getty Images for Michael Kors

Majk Kors počeo je još od detinjstva da se interesuje za dizajniranje odeće, a svoj strast od malih nogu pretvorio je u globalno carstvo mode. Dizajniranje mu je donelo čitavo bogatstvo koje se procenjuje na 600 miliona dolara.

U decembru 2011. godine Kors je izašao u javnost sa svojom kompanijom pod imenom "KORS" i vrednovao je na 3,5 milijardi dolara, a kada ga je modni savetnik Fern Melis pitao šta misli o prekretnici koju je načinio u svom polsu, Kors je odgovorio: "Moraš biti oprezan i uporan u onome što radiš i da to radiš veoma dobro".

Prošle godine njegova kopmanija "Majkl Kors Holding" je zajedno sa luksuznim brendom cipela Džimi Ču najavio novu akviziciju "Versaće" koja je kasnije promenila ime u "Kapri Holdings".

Jimmy Choo, Michael Kors, Džimi Ču, Majkl Kors

Majkl Kors, Džimi Ču; Foto: Profimedia/Alamy

Marka odeće "Majkl Kors" postoji od 1981. godine, ali njegova priča datira mnogo ranije - iz 1959. godine u mestu Merik, gde je rođen kao Karl Anderson JR.

U intervjuu magazinu "Pipl" iz 1991. godine, dizajner je rekao da je promenio ime kada se njegova majka udala za Bila Korsa.

- Moja majka je tada rekla: "Dobijaš novo prezime, pa zašto ne izabereš i novo ime - otkrio je dizajner.

Kors je pohađao srednju školu Kenedi do 1977. godine, a od tada je započeo sturije na Modnom tehnološkom institutu u Njujorku. Nakon što je proveo devet meseci u školi mode, počeo je da prodaje sopstvene dizajne odeća prodavcima u radnjama na Menhetnu.

Michael Kors, Majkl

Majkl Kors; Foto: Profimedia

Jednog dana, dok je Kors postavljao svoja remek-dela u izložbenom prostoru u Lotarovoj ulici, Don Melo, tadašnji modni direktor ugledne kompanije pokucao je i pitao ko dizajnira tu odeću, posle čega je pomogao Korsu da se probije u svom poslu.

Kors je svoj istoimeni brend pokrenuo 1981. godine, a premijerno je prikazan na modnoj pisti 1984. godine.

Kors je svoj estetski dizajn opisao kao spoj Žakline Kenedi i Elizabet Tejlor, rekavši da ga njegova majka podseća na prvu, a baka na drugu. Otkrio je takođe da je redizajnirao venčanicu svoje majke kada se drugi put udavala, pošto joj je davao savete koje delove treba da prepravi, a koji su suvišni, nakon čega ga je ona i poslušala.

Međutim, njegovo zanimanje nije uvek nailazilo na divljenje, naročito u detinjstvu kada su ga redovno maltretirali i odbacivali, što je i opisao u svojoj knjizi. Porodica ga je podržavala, a druga deca koja su se bavila sportom, dok je on imao drugačije interesovanje, nisu mu bila naklonjena.

Jednom prilikom je za "ABC njuz" rekao kako je voljan da uvek pomogne deci koja prolaze kroz nerazumevanje i slične puteve kakvima je on prolazio, pošto prema njegovim rečima "uvek postoji svetlo na kraju tunela".

Michael Kors,  Majkl Kors , versaće

Majkl Kors radnje; Foto: Tanjug/AP

Uprkos nasilju koje je trpeo, ostao je istrajan i prvu prodavnicu je otvorio sa 11 godina. Melis ga je savetovao da da je nazove "Iron Butterfly Boutique" (Gvozdeni leptir) i ona se nalazila podrumu kuće njegove majke.

Njegov posao je vremenom rastao, da bi 80-tih godina doživeo procvat, ali u narednim godinama, naročito u poslednjoj deceniji prošlog veka, osetio je finansijsku krizu koja se odraziila na poslovanje. Godine 1993. njegova kompanija podnela je zahtev za zaštitu od bankrota, pošto je jedna italijanska kompanija odlučila da stopira prodaju materijala Korsu po nižoj ceni, usled čega teško da je njegov posao mogao da preživi.

Međutim, njegova upornost se isplatila, anekoliko godina kasnije dizajnirao je i za mnoge ostale brendove, a početkom 2000-tih godina ponovo se stabilizovao i počeo da stiče bogatstvo.

Michael Kors, Majkl

Majkl Kors; Foto: Profimedia

Kros je 2014. godine stekao status milijardera pošto se vrednost njegovih kompnaija procenjivala na 5,8 milijardi dolara, ali je 2017. godine najavio da će zatvoriti 125 prodavnica zbog problema sa cenama i konkurencijom koji je pogađao desetine prodavaca širom SAD-a.

Godinu dana kasnije kompanija je odlučila da ukine glavne popuste na proizvode koji su postali sinonim za njegovo ime, a "Biznis insajder" je preneo da je to narušilo reputaciju pojedinih njegovih luksuznih brendova i učinilo ih manje poželjnim.

Danas se njegovo bogatstvo procenjuje na oko 600 miliona dolara.

(Telegraf.rs/Biznis insajder)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bendzo

    22. septembar 2019 | 19:43

    Boga mu Vladimire Iljic sta cemo sa tolikim milijarderima,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>