• 2

Zašto je Bil Gejts pobegao iz Majkrosofta čak deceniju pre nego što je želeo

Bil Gejts kaže da se povukao iz Majkrosofta gotovo deceniju ranije nego što je nameravao, sada je objasnio kako

  • 2
bil gejts, toalet, tehnologija, izložba, kina, peking

Foto: Tanjug/AP

Godinama Bil Gejts nije mogao da zamisli da radi bilo šta osim pokretanja Majkrosofta, koji je osnovao zajedno s Polom Alenom 1975. godine, kada je još bio tinejdžer.

- Da ste me pitali u mojim dvadesetim da li bih se ikada ranije povukao iz Majkrosofta, rekao bih vam da ste ludi - piše na svom blogu Gejtsove beleške. Prvi je koji je priznao da je, posebno u prvim danima kompanije, bio opsednut razvojem posla.

- Bio sam fanatik - kaže samouki milijarder u dokumentarnoj Netfliksovoj seriji o njegovom životu.

- Nisam verovao u vikende, nisam verovao u odmor -

Ali kada sam zašao u četrdesete, "moja perspektiva se promenila“, kaže Gejts, i "moj pogled na svet se proširio.“ 2000. godine on i njegova supruga Melinda pokrenuli su svoju fondaciju koja radi na smanjenju nejednakosti širom sveta.

Preneli su 20 milijardi dolara Majkrosoftovih sredstava u Fondaciju Gejts i počeli da putuju kako bi proučavali zdravstvene probleme u siromašnim zemljama.

Što se više bavio fondacijom, to je više shvatao da njegova buduća karijera neće biti usredsređena na pravljenje softverskih proizvoda. 2001. godine, Gejtsov dobar prijatelj Voren Bafet pozvao ga je da razgovara sa grupom poslovnih lidera o onome što on i Melinda i uče na njihovim putovanjima u fondaciji.

Dok sam govorio o zdravlju generalno tog dana, bio sam nadahnut, priseća se Gejts.

- Govor mi je pomogao da jasnije vidim život za sebe nakon Majkrosofta, usredsređen na posao koji smo Melinda i ja započeli - nastavlja on.

- Softver bi mi godinama ostao u fokusu, i uvek ću ga smatrati onim što najviše oblikuje ko sam. Ali osećao sam se spremnim da nastavim dalje ovim novim putem kojim smo putovali -

- Govor te 2001. bio je korak, intimni trenutak, na putu do te odluke - Bio je to "dan kada sam znao šta želim da radim do kraja života.“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. septembar 2019 | 12:27

    Blago se onom ko danas radi,voli svoj posao i moze da zivi od svog posla

  • Bata

    27. septembar 2019 | 14:54

    Ima humanih ljufi na ovom svetu. Hvala mu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>