• 14

Zapanjili su svet vešću da rade kraće, a bolje: Pitali smo zato Majkrosoft kako to izgleda u Srbiji

Zasposleni u filijali američke kompanije u Srbiji imaju pravo da biraju kad, kada i gde će raditi

  • 14

Vreme je neprocenjivi resurs i jedan od najcenjenijih termina, i bilo kakva njegova ušteda je blago. Radno vreme na poslu je posebna kategorija, a sve glasnije su polemike oko njegovog skraćenja i razloga "za" i "protiv".

Osim produktivnosti, briga o zaposlenima polako postaje imperativ.

Kod nas je Ministarstvo rada prvo povuklo novu kada je reč o javnom sektoru i uvelo fleksibilno radno vreme, a svet je obišla vest da je Majkrosoft testirao rad od četiri dana nedeljno. Rezultati su bili iznenađujući - produktivnost radnika je porasla za 40 odsto.

Međutim, kada pitate domaće ekonomiste dobijete jednoglasan odgovor da naša privreda prosto za to još nije zrela.

Mi smo pitali one od kojih je sve počelo - šta Majkrosoft planira za Srbiju.

Microsoft

"Svet je lepo raznoliko mesto", kad vam poslodavac kaže/Foto: Microsoft Serbia

- Kompaniji Majkrosoft su klijenti, partneri i zaposleni u fokusu svih aktivnosti. Konstantno radimo na unapređenju uslova rada i zadovoljstva naših timova. U tom duhu je i nastala inicijativa u Japanu, gde je u pilot projektu testirana četvorodnevna radna nedelja. Prvi rezultati su više nego ohrabrujući, i pokazuju da se produktivnost povećala u pilot projektu. Zbog toga, naša kompanija će nastaviti sa sličnim inovativnim projektima - rekao je za Telegraf Biznis Nikola Ilijin, HR Manager CEE Multi-Country u kompaniji Microsoft.

Na pitanje, kako rade zaposleni u kancelariji u Beogradu, kaže da kolege mogu da balansiraju između privatnih i poslovnih obaveza, ali i da biraju radno okruženje:

- Zaposleni u Srbiji već koriste fleksibilno radno vreme, tako da u zavisnosti od radnog mesta imaju slobodu organizovanja svog radnog vremena, pa mogu čak i da biraju da li će raditi iz kancelarije, svog doma ili sa bilo kog drugog mesta koje im u tom trenutku odgovara - kaže Nikola.

Nema brige da će neko videti kako vaš ljubimac trči unaokolo 

On ističe i uticaj tehnoloških inovacija na produktivnost i fleksibilnost. Moderne kompanije sve češće obavljaju posao u virtuelnim timovima, te je korišćenje novih tehnologija neminovnost, dodaje.

- Naši zaposleni, ali i klijenti i partneri, koriste Microsoft Teams za obavljanje video poziva, brzu razmenu sadržaja, zajednički rad na dokumentima u realnom vremenu. S obzirom na to da je zaposlenima omogućen rad sa različitih lokacija, alat im omogućava da tokom video poziva “zamagli” naše okruženje, pa tako ne moramo da brinemo da će tokom važnog razgovora svi videti našeg kućnog ljubimca koji je prošetao kroz kadar - priča nam Ilijin.

Microsoft

Radnici imaju mogućnost da "naprave" ličnog asistenta/Foto: Microsoft Serbia

Njihovi zaposleni koriste i napredne funkcije Outlook alata, koji zahvaljujući inteligentnim tehnologijama, postaje sjajan lični asistent – zakazuje sastanke, analizira vreme provedeno na poslu i sugeriše kako da rade, ali i odmaraju, i pomaže im da ostvare balans između slobodnog vremena i pune produktivnosti.

Dozvoljava li ICT gigant ljubavne veze među kolegama?

Osim kraće radne nedelje, fokus svetskih medija u prethodnom periodu zauzeo je i sada već bivši šef Mekdonaldsa koji je otpušten zbog ljubavne veze sa zaposlenom, pitali smo Ilijina, da li se takva politika kompanije poštuje u Srbiji, s ozbzirom na to da je Majkrosoft firma sa stranim kapitalom.

- Svet je lepo raznoliko mesto. Bolje ćemo služiti svim ljudima na planeti zastupajući sve ljude na planeti. Posvećeni smo saradnji sa drugim kompanijama i neprofitnim organizacijama kako bismo proširili različitost u timovima, bilo da se ona odnosi na pol, naciju, versko ili seksualno opredeljenje, fizičke ili druge sposobnosti - kaže nam on.

Njihovi zaposleni imaju pravo na lično opredeljenje u svakoj oblasti života, pa tako i u odabiru svog bračnog ili emotivnog partnera.

- Kompanija je posvećena primeni principa različitosti i inkluzije u svemu što radimo - od toga koga i kako zapošljavamo, do toga kako stvaramo inovativne proizvode, do načina na koji komuniciramo sa našim ljudima i kako ih nagrađujemo - zaključuje Ilijin.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    Ja ponedeljkom radim od 4 ujutro do 14 h,znaci 10 sati.Covek se za to vreme i psihicki I fizicki umori,zamenu za dorucak nekad mi posalju tek u 11 h.Privatnici bi najvise voleli da svi mi spavamo u firmi I radimo zabadava.Verujem da je covek vise produktivan kada manje sati radi I kada nije pod pritiskom sefova sa visom biciklistickom skolom.

  • Rsny

    Srpski san, raditi malo zaradjivati puno... Zato nami i jeste tako kako je. Ne moze Srbin biti malo placen koliko moze malo da radi. Onog dana kad izmenimo svoj mentalitet, i prestanemo da se zamajavamo kratkim radnim vremenom, nego se hvatali u kostac sa poslom i poceli da ga radimo odgovorno, a ne povrsno mozda nam i postane bolje.

  • Bane

    Prvi bih radio efikasnije da je krace radno vreme,mogu malo da se naspavam duze i da imam konacno pvt. Zivot a ne ovako... plus pored 8 h koliko sati provedemo u saobracaju ,to niko ne racuna. Dok odes i dodjes kuci kao da si radio 10h. Katastrofa.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke