• 5
 ≫ 

Više od 75 odsto zaposlenih ovo očekuje od svojih šefova i kolega

 ≫ 

Studija je otkrila da radnici žele priznanje za svoj trud na radnom mestu

  • 5
Poslovni sastanak, poslovni ljudi, kolegijum

Foto: Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali na čemu vaši zaposleni žele da im kažete "hvala"? Moglo bi da vas iznenadi. Kada je u pitanju pomoć šefu u nekom većem poslu, više od 75 posto zaposlenih je navelo da su očekivali zahvalnost za svoje dobro delo, pokazalo je novo istraživanje.

Kompanija koja se bavi ljudskim resursima "Paychex" sprovela je među svojim zaposlenima istraživanje. U njemu je učestvovalo više od 1.000 trenutno zaposlenih. Želja je bila da se saznaju razmišljanja i iskustva sa radnog mesta. Studija je otkrila da radnici žele priznanje za svoj trud na radnom mestu. Čak 77 odsto ispitanih reklo je da želi zahvalnost za pomoć šefu ili kolegi u nekom teškom zadatku. Više od 60 odsto ispitanika reklo je da želi da čuje "hvala ti" jer su radili prekovremeno ili radili nešto što nije u opisu njihovog posla.

Drugi su naveli da priznanje zaslužuje i predanost na poslu, rad umesto kolege koji je na odmoru, neželjeni posao i nalaženje rešenja nekog problema.

posao, kolege, kancelarija, zagrljaj, grljenje, prisnost, cestitanje

Foto: Shutterstock

Koliko često vi kolegama kažete "hvala"?

 

Oko 35 odsto zaposlenih smatra da je veoma motivišuće da vam neko pokaže zahvalnost na poslu, iako nije garantovano da ćete to uvek čuti od svojih kolega. Polovina ispitanih je navela da ponekad čuje reči zahvalnosti od svojih kolega, a 30 posto navodi da se to dešava često, dok je 12 odsto priznalo da se to retko dešava.

Kada se ocenjivalo iskazivanje zahvalnosti prema kolegama, više od 46 posto reklo je da to govori često, dok je samo malo više od trećine ispitanih reklo da to čini samo ponekad. Oko 33 procenata ispitanih navelo je da smatra da im nije pokazana zahvalnost koju zaslužuju.

Milenijalci su među zaposlenima koji najviše očekuju zahvalnost za standardan posao, pokazuje istraživanje, oko 57 odsto očekuje samo "hvala" za svoje napore. S druge strane, 60 odsto radnika, starijih od 40 godina, naveli su da ne očekuju zahvalnost ni pohvalu za svoj posao.

kolege, office, kancelarija, sastanak

Foto: Pixabay.com / Psihopate mogu biti jako uspešni ljudi

Bonus ili veća plata, slobodni dani

 

S obzirom da četvoro od 10 radnika u Americi smatra da je potplaćeno, onda se i više novca smatra ključnim da bi radnici rekli da se njihov težak rad isplati. Više od 75 odsto radnika slaže se da je bonus ili povećanje plate, najvredniji način na koji šefovi mogu da pokažu zahvalnost. Oko 58 odsto njih bi želelo plaćene odmore i slobodne dane, a polovina radnika je navela da je fleksibilni radni raspored lep način da se njihov rad prizna.

Ono što zaposleni smatraju ne pokazuje zahvalnost su slanje mejlova sa izrazima zahvalnosti ili slanje radnika na konferencije i seminare...

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf.rs / Izvor: Theladders.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sajla

    8. decembar 2019 | 17:22

    To nalaže osnovna kultura. Ljude treba pohvaliti za uspešno urađen posao i zahvaliti za svaku pomoć koju su vam pružili u realizaciji vašeg ili timskog posla čiji ste vi menadžer. Menadžer koji to ne zna da uradi, loš je pre svega čovek a onda i menadžer.

  • Natura

    8. decembar 2019 | 19:01

    To kez i svaki cas fala je karakteristika foliranata, ne rade za dzabaka pa da se zafaljujem - nije moba. Stari Fenicani su za to, da se nezafaljuju izmislili novac.

  • Moje mišljenje

    9. decembar 2019 | 07:50

    Moji nadređeni imaju manje godina života nego ja staža, sad prođe pored mene jedva dobro jutro i to preko ramena,ima državni fakultet nije član partije, ali zato nema domaće vaspitanje, dakle većina nema ono osnovno što treba da nauči pre škole.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>