• 9

Ovih 7 podlih trikova koriste poslodavci na razgovoru za posao, a vi ih sigurno niste primetili

Poslodavci prilikom intervjua obraćaju pažnju na mnoge stvari, a veliki broj njih stavlja vas na testove kojih niste ni svesni

  • 9

Danas je sve više onih poslodavaca koji u potrazi za dobrim zaposlenim ne pribegavaju standardnim razgovorima za posao, pa vam je često potrebno više od znanja i dobrog CV-ja. Naime, mnogi na razgovorima primenjuju trikove koji su toliko jednostavni da kandidat ne shvati ni da je to test, pa ne zna ni da li ga je pao ili prošao, piše BrightSide.

Čak i ako vas ponude kafom, to može biti trik, a evo na što sve treba da obratite pažnju prilikom razgovora za posao.

1) Kafa vam je ponuđena s razlogom

U poslednje vreme mnogi poslodavci primenjuju ovaj trik. Na početku intervjua pitaju kandidata hoće li kafu, a na kraju razgovora prate šta će kandidat uraditi sa šoljom – da li će pitati gde da je ostavi ili će je samo ostaviti na stolu ili će se ponuditi da je opere. Ovaj trik, kako mnogi poslodavci smatraju, govori o karakteru i manirima više nego pitanja sa intervjua. Osim toga, na osnovu ponašanja sa šoljicom, može da se pretpostavi koliko brzo će se kandidat uklopiti u tim.

Najbolje rešenje u slučaju kafe je da odete do kuhinje sa šoljicom i operete je.

2) Šef vas namerno ostavlja da čekate

Ako vam je sastak zakazan za 9 časova, a vi ste došli 10 minuta ranije, normalno je da vas zamole da sačekate 10 minuta. Ali ako se to ponovi, pa morate da čekate još 10 minuta, pa još 15 minuta, onda vas testiraju. Ovaj trik treba da pokaže koliko je kandidat emotivno stabilan u stresnoj situaciji i koliko želi poziciju za koju je konkurisao.

3) Iznenadno vikanje

Podizanje glasa, vikanje, pa čak i vređanje način je poslodavca da uvidi kako reagujete u stresnim situacijama. U ovom slučaju najbolje je ostati miran i pribran i odgovarati na pitanja što mirnijim tonom.

4) Čudni zahtevi

Nije retkost da vas na intervjuu pitaju da skočite kroz prozor, na primer. U ovom slučaju poslodavac želi da ustanovi kako razmišljate u neobičnim situacijama. Najbolje što možete da uradite jeste da pitate „kakve će kompanija imati koristi od toga“.

5) Poslodavac iznenada počinje da se ponaša neobično

Može da se desi da poslodavac ignoriše kandidata gledajući u kompjuter ili javljajući se na telefon ili napuštajući sobu usred intervjua. Ovim trikom on želi da vidi na koji način će kandidat ponovo privući njegovu pažnju ili kako će se izvući iz ove situacije. Jedna od najboljih opcija je da pitate poslodavca da odložite intervju za neki drugi dan ukoliko je danas previše zauzet.

6) Kandidat se upoznaje sa celim timom

Moguće je da će šef posle intervjua ponuditi kandidatu da se upozna sa potencijalnim kolegama. Na taj način on želi da njegovi zaposleni steknu utisak o vama i da mu kažu šta misle o novom kandidatu.

7) Šef ispušta hemijsku olovku na pod

Ispuštanje hemijske je još jedan od trikova koji se primenjuje kako bi se ustanovilo kako će kandidat reagovati. Ako se odmah sagne i podigne hemijsku, najverovatnije će dobiti posao, a ukoliko to ne uradi, velika je verovatnoća da će biti odbijen.

V. T.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veza,veza,veza

    @ alfa2.rs Propo ovog komentara,apsolutno si u pravu,meni sa fakultetom je bila sef med.sestra zubotehnicar,koja nije znala da ukljuci racunar ili ti kompjuter,kako god pre 8 godina,i o poslu je sve pitala sluzbenike,kako ovo,kako ono se radi,sta sad.... Dok joj je jedan moj kolega rekao vi ste sef. Poludela je. A sada .......

  • Sibin

    Da li je potrebno mozda i da ga poljubimo u ruku???!!!molice oni uskoro da se zaposlis kod njih,samo polako!!!!!

  • Čiča

    Kako testiranje? Svi na razgovoru predu, cile-mile. Kad treba da daju platu tad se čeka, galami, šikanira...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke