• 1
 ≫ 

Da nije prodao akcije u Eplu za 800 dolara, danas bi imao više od 80 milijardi u džepu

 ≫ 

Kako je Ronald Vejn napravio fatalnu grešku za kojom ne žali...

  • 1
Ronald Wayne

Foto: Profimedia

Ove godine, Ronald Vejn puni 86 godina. Svetu je dobro poznat zbog rada u elektronskoj industriji, ali i kao jedan od tri suosnivača američkog giganta "Epl".

Danas, kada ova kompanija pravi telefone vredne više od 1.000 dolara, gotovo je nezamislivo da neko ko ima 10 odsto udela u kompaniji, svoje akcije proda za svega 800 dolara - ipak, bilo je to davne 1976. godine.

Vejn je, tada mladom Džobsu i Voznijaku došao kao "ispomoć" u pravljenju biznisa i novih tehnoloških ideja. Prvog aprila, 1976, ovaj Amerikanac je nacrtao i prvi logo za kompaniju koji je, međutim, zamenjen nakon manje od godinu dana. Od tada, "Epl" simboliše čuvena jabuka. Stvari za njega nastavljaju da kreću nizbrdo...

Ronald Vejn je ubrzo shvatio da bi dugovi koje ostavlja biznis u začetku mogli da "spadnu" na njega lično. Džobs je uzeo pozajmicu od 15,000 dolara, kako bi mogao da ispuni uslove za prvi ugovor sa "The Byte Shop" prodavnicom kompjutera, koja je naručila oko 100 mašina.

Međutim, ova prodavnica je bila na lošem glasu, a Vejn nije želeo da rizikuje. Dok Džobs i Voznijak nisu imali šta da izgube, kao početnici u biznisu, Vejn je imao vrednu kuću. Dakle, nakon 12 dana "poslovanja" s mladim partnerima, odlučio je da se povuče i prodao im je svoje akcije za 800 dolara.

The Apple Inc. ugovor o partnerstvu

Foto: Scott Eells | Bloomberg | Getty Images

Ova odluka ga je mnogo "koštala". Danas bi mu 10 odsto udela u kompaniji "Epl" donelo više od 80 milijardi dolara, i to bi ga činilo jednim od najbogatijih ljudi na svetu. Ipak, Vejn kaže da ne žali što je doneo ovu odluku, jer je znao da nikada ne bi procvetao u "Eplu", aludirajući na to da bi se 20 godina bavio samo papirologijom.

Za jednim, ipak, žali. Vejn je svoj originalni partnerski ugovor iz 1976, potpisan sa Džobsom i Voznijakom, prodao ranih devedestih za oko 500 dolara. Prema istraživanju "The Filthy Rich Guide", ovaj ugovor bi 2011. na aukciji vredeo 1,59 miliona dolara.

Video: Mislili ste da novi iPhone odvaljuje sa cenom? Pogledajte onda Lamborghini telefon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>