• 0

IT dominacija se nastavlja: Ovo su najtraženija zanimanja u 2020. godini

Od 15 zanimanja, samo nekoliko nema veze s tehnologijom, a lista se temelji na potrebama za ovim profesijama - beleženim od 2015. godine

  • 0
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Foto: Shutterstock

Društvena mreža LinkedIn objavila je spisak 15 najbrže rastućih zanimanja u 2020, i premda je procena rađena na nivou SAD, zaključak je da se odnosi i na globalno tržište.

Kao što i očekujemo, listom dominiraju IT struka, generalno sve tehnološke profesije, inženjerstvo, analiza podataka i poslovi iz STEM (science, technology, engineering i mathematics) sektora. Od 15 zanimanja, samo nekoliko nema veze s tehnologijom, a lista se temelji na potrebama za ovim profesijama - beleženim od 2015. godine.

Tehničar je jedino zanimanje koje se našlo na spisku, a koje ne podrazumeva fakultetsku diplomu, i ono se nalazi na 9. mestu. Prema ovom istraživanju, najtraženiji su u SAD, a mahom se tiču pružanja pomoći autističnim osobama ili pacijentima koji imaju druge mentalne smetnje, a zahtevaju asistenciju.

Najtraženije zanimanje u svetu, prema analizi LinkedIn-a, jest ekspert za veštačku inteligenciju. Nedavno smo pisali o tome da je Kina uvrstila 16 novih zanimanja, u svoju listu traženih u 2020, a među njima najviše ima stručnjaka za tehniku i tehnologiju, odnosno baš za veštačku inteligenciju.

Godišnja stopa rasta za ovo zanimanje je čak 74 odsto, na drugom mestu je inženjer za robotiku, a na trećem -data naučnik. Na visokom mestu je i full stack razvojni inženjer - odnosno programer koji održava softver i nadograđuje ga. Među traženim IT strukama su i bekend programer, direktor za prihode, cloud inženjer...

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke