• 0

Rad sa distance bi mogao biti prekretnica u poslovnom svetu, a da li su lideri optimisti?

Prema aktuelnoj studiji, 82 odsto lidera očekuje pad profita u narednih 6 meseci, a više od polovine ne veruje u ekonomski boljitak još godinu dana

  • 0
Posao, sastanak, biznismen, politicar

Foto: Shutterstock

Izvršni direktori širom planete suočavaju se s novom situacijom i poslovnom klimom, uvereni da će posao da "trpi" sigurno još narednih nekoliko meseci zbog pandemije korona virusa i njenog uticaja na svet i ekonomiju.

Ipak, većina je stava da će se kroz neko vreme sve vratiti u normalu i da će njihove kompanije ostati na "sigurnom tlu", uprkos kratkotrajnom udaru na prihode. YPO studija je juče objavila da 82 odsto lidera očekuje pad profita u narednih 6 meseci, a više od polovine (54 odsto) ne veruje u boljitak, kada je reč o primanjima, još godinu dana.

CNBC dalje prenosi da je ova studija uključivala 2,750 izvršnih direktora iz 110 zemalja, a sprovedena je od 10. do 13. marta 2020. godine, baš uoči naglih društvenih promena i preventivnih mera. Od tada, nekoliko saveznih država SAD i vlada širom sveta uvelo je striktne norme: zatvaranje barova, kafića, restorana i drugih biznisa koji nisu neophodni.

Podsetimo, kod nas je rad ovih objekata još uvek dozvoljen, ali u određenom terminu (od 08 do 20h), a na primer, u Sloveniji javni prevoz je privremeno potpuno ukinut. Rad od kuće je poželjna praksa tamo gde je on moguć.

U vreme ispitivanja zarad sprovođenja studije, ispitanici u Aziji, i konkretno u Kini odakle je virus i potekao, rekli su da su osetili veliki poslovni udarac (njih 84 odsto se tako izjasnilo). U Indiji, Nepalu i Šri Lanki njih 78 procenata tako misli, na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi - 74 odsto, dok se u Evropi najmanji procenat (70%) poslovnih ljudi oseća "ugroženo" zbog Covid-19 virusa.

Čini se da su biznisi u Australiji (52%), SAD (50%) i Kanadi (45%) najmanje trpeli, ipak, reč je i o subjektvnom osećaju. Od 13. marta situacija se i tamo pogoršala.

Nelson Lo, ispred "Novena Global Lifecare" zdravstvenog centra sa sedištem u Singapuru, rekao je za CNBC da će otkazi širom planete biti neizbežni. Svetske vlade i banke čine napore da smanje uticaj korone na ekonomiju, ali je pitanje u kojoj meri će uspeti u tome. Od juče, VB i SAD uvele su nove fiskalne stimulanse kojima podržavaju svoje građane i kompanije.

Kako se izvršni direktori snalaze u svemu?

Sve zavisi u kojoj industriji posluju. Dok neke grane poput ugostiteljstva i turizma trpe najviše (89%), poljoprivreda, pojedine fabrike, nauka i inženjerstvo čak beleže rast. U padu su još i edukacija (87%), pojedini mediji i zabava (80%).

Bilo kako bilo, nijedan lider ovu trenutnu situaciju ne "uzima zdravo za gotovo". Oko 95 odsto njih preduzima mere potrebne za zaštitu biznisa od propasti, a to uključuje češću komunikaciju sa zaposlenima i davanje smernica za dalji radi, primenu novih zdravstvenih procedura, otkazivanje velikih događaja i poslovnih putovanja.

Lo smatra da bi aktuelno stanje moglo da otvori nove mogućnosti za lidere, da osmisle ili implementiraju nove načine za vođenje poslovanja. - Ovo je prekretnica za šire usvajanje tehnologije i komunikacije na daljinu - smatra on.

Dalja preporuka stručnjaka je da se zaposlenima kad god, i gde je moguće, obezbedi rad od kuće. Osim toga, fokus treba da bude na činjenicama, a ne na željama direktora, komunikacija mora da se odvija regularno, potrebno je ustaliti rad lanaca snabdevanja, praviti kratkoročne, ali i dugoročne planove.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke