• 0
 ≫ 

Kancelarije neće nestati, jer su nam i dalje potrebne, ali evo šta bi moglo da se promeni ubuduće

 ≫ 

"Današnja ekonomija je, zapravo, ekonomija znanja, čija je osnova inovativnost"

  • 0
posao, online, muskarac, kopjuter, laptop, kancelarija

Ni kancelarijski "layout" više neće biti isti / Foto: Shutterstock

Rad od kuće je zavladao svetom, međutim, to nikako ne znači da će kancelarije nestati. Za mnoge, ovo je samo privremeno rešenje, mada ima i onih firmi, odnosno zaposlenih, kojima rad na daljinu odgovora.

- Kancelarije ni pod uticajem virusa korona neće postati nepotrebne, iako su se mnoge firme sada orijentisale na rad od kuće, a neće nestati ni kao investicioni proizvod - smatra jedan od stručnih sagovornika portala Novac.hrLuka Podlogar, predsednik jednog od vodećih društava za upravljanje imovinom u Sloveniji i regiji.

Kako dalje navodi, u jugoistočnoj Evropi, gde uopšteno nedostaje kvalitetnih radnih prostora, za te investicije će i dalje postojati atraktivne prilike. Napominje ipak da su, globalno gledano, na početku krize negativne korekcije na tržištu bile jače kod fondova koji investiraju u kancelarijske nekretnine, zbog straha da to više nisu tako profitabilna ili zanimljiva ulaganja.

Takođe, oporavak tog dela tržišta slabiji je od deoničkog. Podlogar je ipak optimista jer, kaže, kritičari kancelarije zaboravljaju koje su njene koristi, te da je današnja ekonomija, zapravo, ekonomija znanja, čija je osnova inovativnost.

- Nju je teško postići na efikasan način kad se radi od kuće. To je prostor za reaktivan rad - poručuje ovaj ekspert. Očekuje da će svakako doći do promena, ali pre svega u smislu da će manje ljudi boraviti u jednom prostoru. Dakle, moguće je da će "open space" da ode u zaborav.

Ni kancelarijski "layout" više neće biti isti.

 

Globalna anketa firme "Colliers" pokazuje da bi čak 82 odsto zaposlenih volelo da radi na daljinu barem jedan ili više dana u nedelji, i kada prođe kriza Covid-19. Međutim, i njihova predstavnica tvrdi da će "kancelarije uvek biti potrebne". Smatraju da su one važan deo komercijalnih nekretnina.

Leonardo Zovko, regionalni menadžer jedne globalne firme, govori o "coworking prostorima" koje nude, pri čemu njihov model uglavnom podrazumeva da radnici iz različitih kompanija zajednički koriste kuhinje i sobe za sastanke, a imaju privatne kancelarije.

Smatra da će se ubuduće sigurno menjati postojeći način kancelarijskog rada s fiksnim radnim stolom za svakog zaposlenog, a navodi da je kompanijsko istraživanje, sprovedeno u 110 zemalja prošle godine, pokazalo da 50-60 odsto radnika već radi od kuće, do tri dana nedeljno.

Napominje da se u Kini, odakle je krenula zaraza i gde je prvo bio uveden karantin, biznis potpuno oporavio - i njima kao iznajmljivačima prostora, ali i njihovim klijentima.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>