• 1
 ≫ 

Rad od kuće je tu da ostane, ali je kamen spoticanja za mlađe generacije

 ≫ 

Stariji imaju priliku da steknu prednost nad mladim kolegama, jer imaju iskustvo i znanje "iz prve ruke"

  • 1
Kuća, park, kancelarija, laptop, rad

Milenijalci žele da se sprijatelje na poslu, ali im to teže ide / Foto: Shutterstock

Kompanije masovno prelaze na rad na daljinu, jer se ispostavilo da može da funkcioniše, posebno u tehnološkim firmama.

Međutim, neće svi imati koristi od toga. Ako ubuduće postane obavezno da se radi od kuće, na primer, usled nekih situacija koje su slične ovoj pandemiji, mlađe generacije - milenijalci i Gen Z, biće u malom zaostatku.

Stručnjaci kažu da ovakav način rada, ako nije opravdan, može da dovede do usamljenosti, manjka socijalizacije, kreativnosti tima... Mladi svakako već imaju problem da se "uklope" u kolektiv, i neretko pokazuju znakove blage depresije ili povučenosti.

Rad od kuće bi te emocije dodatno pojačao, a osim toga - stariji bi bili u prednosti nad svojim mlađim kolegama, jer su iskustva i znanja sticali uživo, dugi niz godina. Oni koji tek ulaze u poslovni svet, biće prinuđeni da uče i saznaju onlajn putem, bez "plastičnih primera", što ne može biti dovoljno dobro.

Njihove veštine vezane za aktuelan posao zavisiće od interneta, Zoom-a, virtuelnih sastanaka... A poznato je da socijalizacija u onlajn svetu nije na visokom nivou, uprkos trudu saradnika i kolega.

Iako mlađe generacije dobro barataju tehnologijom, u poslovnom svetu ima mnogo ljudi iz srednje generacije koji su još uvek u "punoj snazi", odlično se snalaze u svetu inovacija i "govore jezikom" koji mladi "učenici" možda neće moći da razumeju.

To je uglavnom jezik koji je nastao u kolektivu, na radnom mestu, a ne kod kuća. Dakle, mlađi će vrlo verovatno početi da osećaju da kaskaju.

Sva ova predviđanja su podržana podatkom da je milenijalcima bitno da steknu prijatelje na radnom mestu. Oni su u 57 odsto slučajeva rekli da ih to čini srećnijima i motivisanijima. Takođe, smatraju da saradnja s kolegama u kancelariji može da pomogne njihovoj karijeri.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija P.

    1. jun 2020 | 10:34

    To i jeste bio jedan od mnogih ciljeva "korone". Manje gužve na ulicama, saobraćaju, manji troškovi prevoza, stanovanja u većim gradovima (radiće iz svojih udaljenijih gradova)...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>