• 0
 ≫ 

Šta najbogatiji znaju što mi ne znamo? Tvrde da je ključ uspeha u petosatnom pravilu

 ≫ 

Gejts, Bafet i Mask slede "petosatno pravilo", koje su "nasledili" od Bendžamina Frenklina. Evo o čemu je reč...

  • 0
Knjiga, Elon Musk, Bill Gates i Warren Buffet

Foto: Tanjug/AP, Wikimedia/USA International Trade Administration, Guliver/Getty Images/Lintao Zhang

Neki od najuspešnijih ljudi našeg vremena u životu slede jedno, naizgled obično pravilo, koje je poznati Amerikanac izmislio pre gotovo 300 godina. Taj Amerikanac je Bendžamin Frenklin.

On je, naime, posle dve do tri godine školovanja, počeo da radi u očevoj prodavnici sapuna i sveća: imao je samo deset godina. Umro je u 84. godini, a ostao je upamćen kao slavni pronalazač, uspešan pisac i biznismen, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Sjedinjenih Država.

Taj uspeh, kako piše Biznis Insajder, duguje svom "petosatnom pravilu": svakog radnog dana, posvećivao je 60 minuta učenju i vežbanju, odnosno, svake nedelje je ulagao pet sati u konstruktivni trening za psihu i telo. Ova ideja još uvek nije izašla "iz mode", a redovno je primenjuju i promovišu Bil Gejts, Voren Bafet, Ilon Mask, zatim Mark Zakerberg.

Bafet, koji je već u dubokoj starosti, malo je izmenio pravilo, pa tako on provodi čak pet do šest sati dnevno čitajući dnevne novine (barem pet) i 500 stranica poslovnih izveštaja. Gejts za 12 meseci pročita oko 50 knjiga, a osnivač Tesle je, u ranijoj mladosti, čitao dve knjige u danu. Ni Zakerberg ne zaostaje: on pročita najmanje jedno štivo za dve nedelje.

Jasno je da su najbogatiji i najuspešniji na vreme shvatili da je svesno učenje, sa planom, ključ uspeha. Za njih, taj jedan sat dnevno nije "gubljenje vremena", već ulaganje u sebe, svoje kvalitete i karijeru, na kraju krajeva. Dugoročno gledano, kontinuirano učenje je najbolja investicija.

Video: I Donald Tramp je prisustvovao istorijskom trenutku za SAD

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>