• 5

"Iza mog uspeha stoji savladavanje samo jedne veštine. Ona je promenila sve"

Bil Gejts je osnovao Majkrosoft davne 1975, kada su tehnološke kompanije tek bile na začetku...

  • 5
Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP

Bil Gejts je dovoljno kontroverzan da nema ravnodušnih prema onome što on radi: ili ga vole ili ne, ali i dovoljno bogat i uspešan (drugi je najimućniji čovek sveta) da mu poverujemo kada kaže da zna kako se vodi biznis.

Kada se prošle godine obraćao đacima iz škole Lakeside, koju je i sam pohađao, rekao je da nije mogao da uspe u svojim zamislima sve dok nije razvio jednu veštinu, a to je da pronađe pravog zaposlenog za određeni posao.

Naime, kako je objasnio, "delegiranje" je postalo potreba s rastom Majkrosofta, i zato je bilo važno naći profesionalce za obavljanje onog osetljivog dela posla, koji ne može svako da radi. Za njega je to u početku bilo vrlo teško, jer je sve programirao sam, a obavljao je i dobar deo drugih aktivnosti.

- Želeo sam da moja kompanija postane gigantska i zato sam morao da naučim kako da delegiram posao, odnosno kako da nađem ljude od poverenja. Tek kada sam to uspeo, mogao sam da se opustim - kaže on.

Ipak, čak i kada je ceo teret odgovornosti podelio i na druge ljude, morao je da ostane pravi lider: da ih usmerava, daje im prave zadatke.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    Ako gledamo na njega iskljucivo kroz Microsoft, onda treba da mu se divimo i ucimo od njega.

  • Boža zemunac

    Bil Gejts je svetsko zlo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke