• 0
 ≫ 

Ako niste srećni što radite od kuće, ovih 5 trikova vam mogu pomoći u nevolji

 ≫ 

Na prvom mestu su prirodna svetlost i zelenilo, kao glavni pokretači serotonina, hormona sreće

  • 0
rad od kuće, laptop

Foto: Unsplash

Milioni ljudi su tek početkom pandemije kovid-19 iskusili rad na daljinu, koji je svakako teže pao starijim generacijama, ljudima koji su navikli na "tradicionalan" način obavljanja posla decenijama unazad.

Mnogima je, priznaće vam, novi način rada teško pao, ako svemu dodamo činjenicu da dosta zaposlenih ima decu, o kojoj mora da brine dok istovremeno završava poslovne obaveze. Zato su se stručnjaci pozabavili time kako možete da usrećite sebe dok radite van kancelarije.

Pravilo broj 1: Pustite svetlost u stan

 

Dotok sunca pokreće lučenje serotonina, hormona sreće, tako da je veza između prirodne svetlosti i raspoloženja naučno dokazana. Ona pomaže ljudima da se opuste i fokusiraju. Arhitekta Ben Čenon kaže da sunce i dopiranje njegove svetlosti imaju veliki uticaj na to kako se osećamo u nekom prostoru.

Pravilo broj 2: Utišajte buku

 

Doktorka Rebeka Devej kaže da se naš mozak konstantno trudi da prepozna razne zvukove i promene iz okoline, što može uticati na posao, odnosno, može nas dekoncentrisati. Stresan zvuk indukuje područje mozga zvano amigdala da šalje signale. Pokupi ih drugo područje mozga, hipotalamus, što zauzvrat podstiče nadbubrežne žlezde da pumpaju adrenalin u krv. Vaš krvni pritisak raste.

Pravilo broj 3: Otarasite se viška

 

Ne, ovo se ne odnosi na vaše kilograme, već na stvari koje vam "smetaju" u prostoru za rad. Kada je prostorija prenatrpana, to može biti prilično demotivišuće. Zapravo, nije slučajno što su kancelarije danas mahom organizovane jednostavno: čist sto, biljka i laptop su sve što vam treba.

Biljka

Foto: Pexels/ Huy Phan

Pravilo broj 4: Napravite pauzu, provežbajte

 

Kod kuće ste, niko nas ne gleda, nikome ne smetate. Barem dva puta u toku radnog dana napravite pauzu od 5 minuta za istezanje. Ovo je u radu na daljinu posebno važno, jer generalno, nemate gde da "prošetate" kao na poslu, a osim toga, uslovi za rad su skromniji: lošija stolica i pozicija za rad.

Pravilo broj 5: Ne potcenjujte moć biljaka

 

Postoji mnogo naučnih dokaza kako svetlost, ali i prirodno okruženje, dakle, zelenilo - utiču na naš mozak i rad. Dolazi do smanjenja krvnog pritiska, anksioznosti, stresa i "vrtenja" istih misli po glavi. Istovremeno, okruženost biljkama utiče da bolje spavate i budete više fokusirani.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>