• 1

Da li je vreme da bežite iz firme? 9 izjava koje vaš šef nikad ne bi trebalo da izgovori

Živimo u vremenu kada nam govore da "trpimo", jer to tako mora. Zapravo, to je delimično oduvek tako. Ali, postoje neke stvari preko kojih ne bi trebalo da prelazite...

  • 1
šef, direktor

Foto: Pixabay

Nije uvek lako prepoznati "toksičnog šefa", jer ono što ga takvim čini (izjave, postupci, neverbalna komunikacija) - nije uvek očigledno.

Zato je tu stručna pomoć da vam predoči na šta da obratite pažnju na poslu. Psiholozi kažu: ako vaš šef često izgovara ove rečenice, možda je vreme da preispitate da li želite i dalje da radite s njim.

1. Da li si stvarno mislio/la da je ovo urađeno dobro?!

Ako loše uradite neki zadatak, zasigurno vas čeka razgovor sa poslodavcem, ako ne i otkaz - zavisi od težine greške. Ali, šef bi svakako prvo trebalo da vam pristupi na lep način, jer greške se dešavaju svima. Umesto sarkastičnog pitanja, trebalo bi da vas pita zašto nešto niste dobro uradili, šta je razlog tome? Ovo pitanje, istaknuto kao "toksično", zapravo je retoričko - šef vam ne traži odgovor, već vam jasno stavlja do znanja da ste loš radnik.

2. Znam da si zauzeta, ali možeš li da organizuješ virtuelno kancelarijsko druženje ("work happy hours")? Jednostavno si odlična u tome!

Ovo se uglavnom traži od žena na poslu, kojima tradicionalno pripada više društvenih uloga. Šefovi polaze od toga da se žene dobro snalaze u "hendlovanju" privatnih i poslovnih obaveza, te da će se bolje od muških kolega snaći i u organizovanju druženja i proslava van radnog vremena. Ipak, treba da znate da to ne spada u vaš radni zadatak.

3. Tvoje kolege su to uradile, pa treba i ti.

Zdrava konkurencija na poslu može biti dobra stvar, ali ima svoje granice. Dobar šef ne bi trebalo da poredi radnike i da stvara lošu atmosferu među njima. Pristup mora biti usmeren ka tome da se razvijate u skladu sa svojim potencijalima i u kolektivu, ali ne tako da stalno mislite kako su svi drugi bolji od vas.

4. To me od tebe uopšte ne čudi, trebalo je da znam.

Ova izjava je krajnje ograničavajuća, vaš šef bi trebalo da bude proaktivan, a ne reaktivan u ovakvim situacijama. Sve i da se desi nešto neprijatno, ovakvom izjavom vam govori da ima trajno poljuljano poverenje u vas i da u sve naredno što uzmete da radite - gleda sa rezervom, a to stvara dodatni pritisak.

Firma, radnici, zaposleni, posao,kancelarija, open office

Foto: Pixabay

5. Hajde da razgovaramo oči u oči, naći ćemo se u 8 ujutru.

Šta je ovde sporno? Menadžer koji poštuje svoje zaposlene zna koliko je važan privatno-poslovni balans, kao i to da se naspavate i date sebi oduška. San je, pre svega, važan kako biste sutradan funkcionisali dobro, naročito na poslu gde vas čekaju brojne obaveze. Zakazivanje sastanaka previše rano ili kasno - nije idealno rešenje.

6. Hvala ti što si nam "kancelarijska mama"!

Da li ste ona osoba koja pomaže svim kolegama, ide za njima ponekad, očisti svoj sto, ali i tuđi? Da li ste onaj zaposleni kojem svi daju novac kada treba ići po doručak? To vremenom postane navika - i vaša i tuđa. Lepo je što brinete o svojim kolegama, ali ta briga mora imati granice, jer to nije vaš primarni posao. Svoje radno vreme treba da organizujete tako da odgovara - vama.

7. Znam da si na odmoru, ali...

Odmor nije izmišljen slučajno, i sama reč kaže - treba vam predah od posla, obaveza, poziva. Stoga, najmanje što vam treba u trenucima opuštanje jeste odgovaranje na radne zadatke. Vaše slobodno vreme mora biti poštovano. Ovo je posebno u vreme karantina bio problem, jer su šefovi znali da njihovi radnici sigurno sede kod kuće, pa su ih neretko zvali van radnog vremena. U našoj kulturi, rad na daljinu se i dalje ne ceni isto kao odlazak u kancelariju.

Može li rad na daljinu da postane opšte prihvaćen?

Foto: Shutterstock

8. Ako si došao/la tačno na vreme na sastanak - znači da si zakasnio/la.

Šefovima se podrazumeva da na sastanak ili posao dođete barem 10 do 15 minuta ranije. Međutim, u današnje vreme to je nekada zaista teško postići, posebno ako ste zaposleni roditelj. S druge strane, i da nemate decu, menadžer bi trebalo da poštuje vaše slobodno vreme. Ako sastanak počinje u 9h, a vi dođete baš u to vreme, tehnički ne možemo reći da ste zakasnili.

9. Ide ti tako dobro, samo zato što si... (žena)

Seksizam je opšteprisutan na radnom mestu i ne treba ga sporiti, bilo da ste muškarac ili žena. Istraživanja sugerišu da, dok muškarci dobijaju konstruktivnu kritiku i smernice da idu napred, kao i pohvale za svoje veštine, žene često dobijaju nejasne povratne informacije koje im ne pomažu da se poboljšaju. Ako vaš menadžer ne gleda iskreno na vaše veštine i znanja, to bi mogla biti "crvena lampica" da pronađete drugo, zdravije poslovno okruženje.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke