• 14

Uzgajivač prepelica Nikola iz Guče zaposlio bivšeg zatvorenika: "Svako zaslužuje drugu šansu"

, Telegraf Biznis

Uzgajivač prepelica napominje da nema čoveka koji bar jednom nije žalio što mu nije pružena druga šansa, a svi misle da je zaslužuju

  • 14
Nikola Draganić, Milenko Zemunović

Foto: Nikola Draganić

Svako zaslužuje drugu šansu u životu, stav je Nikole Draganića iz Guče, čuvenog uzgajivača japanskih prepelica, koji je ovih dana zaposlio bivšeg osuđenika i time mu pomogao da održi obećanje sebi- nikada više iza rešetaka.

Draganić obrazlaže da je nedavno razgovarao sa članovima Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica "Novi početak" iz Beograda, koje pomaže bivšim osuđenicima da promene život i zauvek izađu iz kriminala.

- Shvatio sam da ovi ljudi, kad odsluže svoj dug u zatvoru, praktično nemaju nikakvu šansu na slobodi. Da bi se zaposlili najčešće moraju poslodavcu da donesu uverenje da nisu osuđivani. A jesu. Bez posla, mnogi nemaju ni gde da žive ni šta da jedu, pa se brzo vrate kriminalu. Udruženja kao što je "Novi početak" praktično mole poslodavce da prime nekog bivšeg osuđenika, što je mukotrpan posao. Zbog toga sam rešio da ne čekam da budem zamoljen i sam dam nekome šansu da pošteno zaradi svoj dinar - objašnjava Draganić.

Sa udruženjem "Novi početak" sklopio je sporazum o partnerstvu. Ivan Mitić Meza, predsednik udruženja, kaže da je podrška privrednika kao što je Draganić dragocena i zbog zapošljavanja i zbog afirmacije rada i ciljeva ovakvih organizacija. Ove reči stoje i na zahvalnici koju je "Novi početak" uručio Draganiću.

Nikola Draganić, uzajivač japanskih prepelica i somborskih kaporki, proizvođač jaja i mesa, ali i inkubatora, mentor je i savetnik mnogih uzgajivača po celoj Srbiji. Posao nije stao ni zbog pandemije korona virusa, čak se i uvećao jer je u pitanju hrana koja jača imunitet i blagotvorno utiče na srce, krvnu sliku, bubrege, želudac.

Posla ima za Draganića, a biće ga i za Milenka Zemunovića, bivšeg osuđenika. On će izrađivati inkubatore.

- Milenko je tokom zatvorskih dana usavršio stolarski zanat, i to dobro. Za mene će praviti inkubatore za jaja od posebne vrste vlagootpornog drveta. Nešto mašina je imao, nešto smo mu mi obezbedili. Ali, ono što je meni ovde posebno zadovoljstvo, je to što će taj čovek paralelno moći da radi i za druge klijente kao stolar, što će moći da zaradi, nabavi savremeniju opremu, proširi posao. Siguran je u svoj kvalitet rada i napominje da ću ga sam preporučivati svima kad vidim šta sve zna. I hoću, sa zadovoljstvom- kaže Draganić.

Uzgajivač prepelica napominje da nema čoveka koji bar jednom nije žalio što mu nije pružena druga šansa, a svi misle da je zaslužuju.

- Ako misliš da drugu šansu zaslužuješ ti, treba da je daš i drugima, a na njima je hoće li je kako treba iskoristiti - zaključuje Nikola Draganić.

Planira da na pružanju šansi bivšim osuđenicima ovde ne stane i da bi mogao da nađe posao još nekom.

Zašto je bitno ono što je učinio Draganić i zašto je bitno da to čine i drugi poslodavci?

Jer, prema podacima iz poslednjih nekoliko godina, od 10 osuđenika njih šest ponovi delo i vrati se u zatvor. Neki jer ne mogu da nađu pošten posao, pa se vrate nepoštenom. Neki ciljno učine manje krivično delo i sačekaju policiju da bi dobili krevet, hranu i grejanje u zatvoru. Pojedini osuđenici nemaju kome da se vrate posle robijanja, a i oni koji imaju zauvek su izopšteni od familije i komšija, prihvataju ih samo kriminalci, pa se vraćaju u ćeliju. Pojedini čak izvrše samoubistvo.

Mlada žena je prve dane van zatvora provela na klupi u parku jer nije imala gde da ode. Dobila je upalu pluća. Upravo ona je osoba kojoj sada Nikola Draganić pokušava da nađe posao i pomogne joj da dobije drugu šansu, koju svi zaslužujemo.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladica

    Radnik ubio poslodavca,kratka fitillj mala plata.iZ svoje kože se ne može.

  • Ilija Petrovic

    Bravo dzoni,svaka cast!

  • Lejla

    Najveće zlo je kad ih uhvati staro društvo...treba da se otrgnu od njega...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke