• 0

Ako stalno doživljavate ovih 5 situacija na poslu, to znači da ste "žrtva psihičkog nasilja"

Osećate nemir, stalno "udarate u zid", ne razumete šefa, ne znate kako da rešite probleme iznova i iznova? Obratite pažnju na ove znakove

  • 0
figurice Foto: Pixabay

Zloupotreba ili psihičko nasilje na radnom mestu je vrlo česta pojava, mada je zaposleni nisu uvek svesni. Štaviše, kada uđu u "začarani krug", teško primete da neko manipuliše njima.

Kako da prepoznate da se ovaj vid maltretiranja dešava baš vama? Stručnjaci ukazuju na ovih 5 znakova, ali neki radnici čak i kada ih uvide, ne ostavljaju taj posao. Kažu da "od nečega moraju živeti".

1. Kancelarija nije i ne sme biti mesto na kojem šef ili kolege besne, viču na vas ili bivaju agresivni na bilo koji način. Ne postoji vaša greška ili zadatak koji niste ispunili, a koji bi mogli da "opravdaju" takvo ponašanje.

2. Ako ono što doživljavate na poslu na vas deluje tako da osećate kao da ludite - to je još jedan od ovih 5 znakova da nešto nije kako treba u toj atmosferi. Isto tako, niko na radnom mestu ne bi smeo da vam kaže da ste "emocionalno nestabilni".

3. Potcenjivanje svake vrste spada u ove znakove, koje bi trebalo da uočite blagovremeno. Jedna žena je doživela da joj šefica kaže da "iste takve performanse, koje je postizala tokom 30 godina, može da postigne bilo ko za 30 dana, ako je dobro obučen".

4. Ignorisanje, ismevanje je svakako nešto na šta treba obratiti pažnju, posebno ako se dešava kada su tu kolege, klijenti, saradnici. Konstruktivna kritika je dobra, ali ona to postaje samo ako se prenese na pravi način.

5. Da li vam se često dešava da šef koristi fraze, "prazne reči", ali nikada ne kaže konkretno gde grešite, odnosno šta ne valja? Verovatno zato što ni on sam ne zna. To čini da se stalno osećate loše, demotivisano, inferiorno, a pritom ne znate kako da rešite "problem".

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>