• 0
 ≫ 

Ako možete potvrdno da odgovorite na ovo pitanje, to znači da ste mnogo više od "prosečnog radnika"

 ≫ 

Svako za sebe misli da je dobar radnik, da zaslužuje bolji status u firmi i veću platu. Ali, koliko su zaposleni zaista iskreni kada to kažu?

  • 0
posao, zaposleni Foto: Pixabay

Većina ljudi veruje da dobro radi svoj posao. Šta to, zapravo, znači? Dolaze u kancelariju na vreme (ne kasne), rade ono što šef traži od njih i osećaju se prijatno tu gde su.

Ipak, ma koliko neko korektno obavljao svoje zadatke, to ne znači da nije "prosečni radnik". Za bolji status, potrebno je više dokazivanja. Nije svima preodređeno da se popnu na vrh korporativne lestvice, ali, činjenica je da neki radnici smatraju da su mnogo bolji nego što, zapravo, jesu.

Nije problem kada radnik misli da je u "zlatnoj sredini", već kada misli da zaslužuje mnogo više nego što ima, pa počne da se takmiči, pravi zvrčke na poslu, iskazuje svoje nezadovoljstvo na razne načine.

Možda nećete impresionirati šefa ako obučete kaput u 16:59 h i krenete ka izlaznim vratima, ili ako niste redovni na sastancima, ali to nije ono najgore. Iznad svega toga, postoji jedan specifičan znak koji vam govori da ste osrednji ili "zaposleni na neko vreme". 

Može li se tim osloniti na vas kao na vođu?

Odgovor na ovo pitanje će otkriti sve o tome kako vas kompanija za koju radite doživljava. Kada projekti treba da se završe u određenom roku, da li se obraćaju vama? Ako u tim dođe novi zaposleni, da li traže da mu budete mentor? Vođstvo ne znači status. I to ne mora biti preuzimanje velikih zadataka.

Dešavalo se da neki pripravnici rade na projektu s više odgovornosti i entuzijazma nego menadžeri. Lider je neko ko "gura" tim napred, neko ko vidi kako se stvari mogu poboljšati. On ne mora ni da viče ni da naređuje, da bi bio "iznad proseka" u kolektivu.

Vođstvo je dosledno. Pravi lideri stavljaju ljude na prvo mesto. Empatični su. Oni povezuje kolege međusobno, umesto da demonstriraju silu. Autorka Brene Braun kaže da su "lideri oni koji preuzimaju odgovornost za pronalaženje potencijala u ljudima i koji imaju hrabrosti da taj potencijal razviju".

Bilo da se radi o energiji, kreativnim idejama ili rešavanju problema, kompanije žele ljude koji poboljšavaju njenu kulturu i rezultate. Kako pojedinac može prerasti u organizaciju? To je pitanje koje se sve češće postavlja. Kandidat za posao mora imati iskustvo i volju, ali i biti pouzdan.

Trenutno se mnoge kompanije bave ograničenim budžetima, gubitkom prihoda i nepredvidljivom budućnošću. Potrebni su im različiti lideri, sa svih nivoa, da daju svoj doprinos. Iako vam se čini da je teško tražiti povratne informacije, zapravo je važnije nego ikad.

Organizacije procenjuju svoje potrebe. Gledaju pojedince koji su ih "održavali na površini", u dobrim i lošim vremenima.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>