• 0

"Bila sam jedina žena u muškom timu, evo šta sam naučila od svojih kolega"

Da li volite da radite u muško-ženskim timovima? Istraživanja pokazuju da ta kombinacija kompaniji donosi vrhunske rezultate

  • 0
kancelarija, posao

Foto: Unsplash

Biti "usamljen slučaj" u nekom kolektivu, posebno radnom, uglavnom nije pozitivno iskustvo. Neretko imate utisak da se negde ne uklapate, da vas kolege ne razumeju ili čak - sabotiraju, ali ponekad, stvari možete okrenuti u svoju korist.

Jedna žena je provela dve godine radeći u isključivo muškom timu, što joj u prvih mah nije slutilo na dobro, ali se ispostavilo da je iz te radne atmosfere izvukla poučne lekcije.

Izborite se za sebe

 

"U ovom muškom okruženju moje kolege su pametne, ali introvertne osobe. Oni više vole da u sebi "obrađuju" informacije i kasnije postavljaju pitanja, ali ne i ja! Ja postavljam pitanja, dajem svoje mišljenje i delim ideje u realnom vremenu. Ova iskrenost otvara diskusije, što čini sastanke efikasnijim. Projekti brže napreduju i imaju bolje rezultate. Moje ideje, čak i ako nisu u potpunosti formirane, podstiču diskusije i izvlače još bolje ideje od mojih kolega. To mi daje prednost u prikazivanju liderstva, veštine koja je veoma tražena u bilo kojoj organizaciji."

Srušite zidove

 

"Možete li da zamislite da ne znate koliko dece ima vaš nadređeni? Ili koji fakultet je vaš kolega završio? Ako je to teško zamisliti, pretpostavljam da ste odvojili vreme za ljudski razgovor sa kolegama. Iako ovo deluje jednostavno, mnogi muškarci s kojima sam radila preskaču taj korak. Moji muški saradnici nisu znali da mi kažu koliko je dece imao naš menadžer, a u firmi su više od četiri godine! Odnosi na poslu su vitalni za našu sreću i uspeh organizacije."

Gađajte metu

 

"Dugo je postojalo uverenje da su žene emocionalno inteligentnije od muškaraca. Nauka još uvek nije dokazala to. Ali, ako je to percepcija i ti si jedina žena u sobi, zašto to ne iskoristiš u svoju korist? Vođenje tima velika je uloga i prilika da pokažete svoje veštine. Bila sam u mnogim situacijama kada nisam najstarija osoba u prostoriji, ali sam i tada mogla da povedem ljude. Ne tražite dozvolu za to. Jednostavno, započnite komunikaciju svojim najautentičnijim glasom i usredsredite se na zadatak koji imate."

Niste rivali u "areni"

 

"Mogu biti okružena muškarcima koji izgledaju i ponašaju se drugačije od mene, ali ništa od toga nije važno kada se fokusiramo na posao. Ustvari, oni su neverovatni mentori. Ako ste voljni da učite i postavljate pitanja, naći ćete mentora, punog elana, u svojoj grupi. Oko 85% anketiranih muškaraca izjavilo je da žele da pomognu ženama u napredovanju u karijeri. Ne treba da tražite da vam neko bude mentor, samo počnite da postavljate pitanja. Ja nemam jednog mentora - imam ih mnogo."

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>