• 6

Ovo može biti razlog zašto vas nikada više ne pozovu nakon intervjua, a da toga niste ni svesni

Treba biti spreman, ali ne "preterano uvežban". Ako pišete zahvalnicu nakon razgovora za posao ili motivaciono pismo, izbegavajte ovu grešku...

  • 6
posao, karijera

Foto: Pixabay

Možda niste među njima, ali zapravo, dosta kandidata posle razgovora za posao ima potrebu da pošalje zahvalnicu firmi, odnosno regruteru koji ih je "angažovao".

Neko odustane, misleći da će zbog toga regruter steći utisak da osoba žarko želi dati posao, neko ima dilemu kada je pravi trenutak - da nije prerano?; ali, većina greši samo u jednoj stvari.

Fali im više "ličnog" u pismu kojim se zahvaljuju. I to se primeti. Ako napišete univerzalnu zahvalnicu i šaljete je svakoj firmi posle intervjua, budite sigurni da će oni iskusni to prepoznati. U zahvalnici bi trebalo da istaknete "konkretne detalje", nešto o čemu ste razgovarali samo na tom jednom intervjuu.

To znači da ste bili aktivni u razgovoru i da ste pažljivo slušali poslodavca. Npr, "hvala vam što ste mi ukazali na neke stvari koje cenite u kompaniji, kao što su...".

Nabrajanjem tih stvari stavljate regruteru do znanja da ste ga slušali i uvažili ono što je rekao/la. Jednostavno, ne važe ista pravila u svakoj firmi. Ono što jedna kompanija ceni, ne mora da poštuje i neka druga.

Slično je kada pišete motivaciono pismo. Istaknite zašto želite da radite za neku firmu, šta je čini posebnom, kako se kotira na tržištu, šta cenite u toj politici poslovanja. "Univerzalni jezik" je znak da otaljavate i ne trudite se dovoljno oko određene pozicije, a to je preduslov za gubitak šanse da se zaposlite tamo gde ciljate.

Svakako da ne treba doći na razgovor nespreman, ali ne treba ni delovati kao "robot".

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    30. januar 2021 | 14:56

    Samo veza, i nema tih problema. U suprotnom ce vas retko pozvati na intervju, pa vas onda od 40-50 prijava mozda dvaput pozovu na intervju, pa ajmo jedan krug, pa drugi, pa se ne jave posle, standardno, a vreme leti.

  • Tanja

    30. januar 2021 | 16:02

    Dobra veza , dzaba ti sve znanje ovog sveta.

  • DARKO 100%

    30. januar 2021 | 14:51

    Ja bi vam preporucio za uspeh u poslu da cujete Bil Gejtca ,zaista mozete mnogo toga nauciti,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>