• 8

Zaposleni kasno shvate da su žrtve mobinga: Ovo su znaci i načini za njegovo prevazilaženje

Loš odnos prema nekom zaposlenom možete imati velike negativne posledice na njegovu sadašnjost, ali i budućnost: kako u privatnom, tako i u profesionalnom smislu

  • 8
posao, laptop

Foto: Unsplash

Mobing je star verovatno koliko i sam posao, odnosno, počeo je da dominira s kreiranjem velikih kompanija i korporacija, u kojima radi mnogo ljudi na podređenim pozicijama.

To nikako ne znači da ga nema u malim kolektivima, štaviše, ponekad je tamo čak više izražen. Problem je što je maltretiranje na radnom mestu, od strane kolega ili šefa, teško dokazivo na sudu.

Loš odnos prema nekom zaposlenom možete imati velike negativne posledice na njegovu sadašnjost, ali i budućnost: u privatnom i profesionalnom smislu. Osoba oseća manjak poštovanja, bes, nelagodnost, poniženje, sramotu, misli da vredi manje.

Kako da prepoznate znakove maltretiranja na poslu?

 

Ako vas neko stalno kritikuje, posebno pred drugima, ili širi netačne informacije (tračeve) o pojedincu/grupi - to je jasan znak mobinga. Isto tako, ako je zaposlena osoba stalno izostavljena iz zajedničkih dešavanja, može takođe biti žrtva mobinga. Maltretiranje na radnom mestu se odnosi i na to da osoba nije blagovremena obaveštena o nekim bitnim stvarima - datumima, sastancima, procedurama.

Ugrožena osoba neminovno oseća poniženje i kada je šef kritikuje za sve - i za ono za šta nije kriva, ali i kada kolega "preuzme" zasluge za tuđ (njen) deo posla. Čak i ako se to desi, može se sprečiti. Ali, ako kolektiv ćuti i pušta žrtvu da veruje da je "do nje", onda to stvara ozbiljne psiho-fizičke posledice.

Agresivna komunikacija (vikanje, psovanje itd) - takođe je jasan pokazatelj da u datom radnom okruženja ima naznaka mobinga. Treba pomenuti da takav vid ophođenja nije vezan samo za govor, već i za neverbalnu komunikaciju. Na primer, ako vam neko nekulturno odmahuje rukom da se pomerite ili vas gleda besno.

Firma, radnici, zaposleni, posao,kancelarija, open office

Foto: Pixabay

Kako se izboriti sa agresivcima?

 

Situacija na poslu razlikuje se od one na, recimo, ulici. Najpre, okruženi ste kolegama, ljudima koje znate malo bolje, a osim toga - važno vam je da zadržite posao. Stoga mnoge žrtve mobinga ćute, povlače se, trpe. Na sudu je obično "jedna reč protiv druge", i mobing generalno nije lako dokazati.

Pre svega, dođe trenutak kada treba da se suprotstavite osobi koja vas maltretira. Ali, kako biste imali dodatnu "podršku", počnite sve da beležite: svaki dan, vreme, potez kada se desio mobing. To će vam pomoći da znate tačno šta se kada desilo i kako da se ponašate u odnosu na to.

Proučite malo više kakva su pravila firme za koju radite: možda vlada stroga politika o mobingu, a da to ni ne znate; mnogi zaposleni uglavnom znaju svoje obaveze na radnom mestu, ali ne i svoja prava. Ako je u pitanju neki kolega ili menadžer koji nije na vrhu piramide, obavestite šefa o tome kako se ponaša prema vama.

Ako vas maltretira šef, a nema nikoga iznad njega, jasno je da on nije adresa na koju ćete da "pokucate". Probajte da se oslonite na kolege iz tima, da vam daju podršku. Možda još neko prolazi kroz isto, a da to ni ne znate. Ako sve metode koje ste probali nemaju učinak, napustite to radno mesto.

Sve i da je potrebno prekvalifikovati se, ili raditi van struke, ništa nije vredno vašeg zdravlja: kako fizičkog, tako i mentalnog.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    9. februar 2021 | 16:45

    Jest i kad kažeš nadredjenom da te neko maltletira postaneš predmet sprdnje ili špijun i ispadneš kriv i u vecini slučajeva dobiješ otkaz. Radio sam u jednoj firmi 23 god u Srbiji i radnici su tretirani kao stoka i kad god smo se žalili dobili smo smanjenje plate i još vise bili naterani da radimo....Srecom nisam više u Srbiji a ovde gde sam radnik je poštovan i debelo novčano nagradjen za rad. SRBIJO NARODE DIGNI SE ZA NOVI ZAKON O RADU GDE CE SE CENITI RAD A ŠEFOVSKI DEBILIMA CE BITI ODUZET PRUT KOJIMA BIČUJE RADNIKE.......

  • Margit

    9. februar 2021 | 16:55

    Mobing postoji, posebno kad vam dodju neki likovi iz stranke, kojoj ne pripadate, osile se i gaze vas, ponizavaju nemaju meru, a vi jadni trpite i kidate zivce jer vam treba novac da prehranite porodicu i sebe. Nesmete da im se suprostavite a oni navale jos zesce, pa se onda pridruže i drugi da ne bi prosli kap vi.Od fakultetski obrazovanu osobu sa drzavnog fakulteta i to vrsnog, prave kurira, toboze nema ko drugi da odnese neki materijal tamo negde i sl. Dok sefovi i direktori sa fakulteta sumnjivog porekla sepure se i ponizavaju, obrazovanije od sebe. Ovo je u nekim javnim preduzećima u Novom Sadu.

  • Ana

    9. februar 2021 | 17:12

    Mobing?hm, to imate kod svakog drugog poslodavca samo u razlicitoj oblasti!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>