• 0

Kako odabrati karijeru na osnovu tipa ličnosti: Ima ih 6, gde se vi pronalazite?

Prvo pitanje koje autor testa Džon Holand postavlja jeste - Da li ste društvena osoba ili ne?

  • 0
karijera, kompas

Foto: Pixabay

Čovek nekada ni sam ne zna čime bi želeo ili mogao da se bavi jednog dana, posebno kada je u osnovnoj ili srednjoj školi. Izbor je veliki, a dilema mnogo. Da li birati prema srcu ili pametno - ići tamo "gde ima novca"?

Neki odmalena znaju koje će biti njihovo buduće zanimanje, a drugim te odluke teže padaju. Zato postoje razni profesionalni ili personalni testovi koji vam mogu olakšati.

Davne 1958. godine Džon Holand je kreirao jednostavan sistem koji pomaže ljudima da efikasnije izaberu svoju karijeru. Na osnovu stvari u kojima pojedinac uživa na poslu, osmišljeno je 6 tipova ličnosti.

Prvo se postavlja pitanje: Da li ste društvena osoba ili ne?

Ako je odgovor potvrdan, vi ste prema Holandu "pomagač". Idite putem zanimanja kao što su medicinska sestra, nastavnik/ca, vaspitač/ica, socijalni radnik, savetnik, personalni trener.

Ako vam je svejedno da li ste okruženi ljudima ili ne, vi ste "podstrekač". Dakle, treba da birate pozicije kao što su finansijski nadzornik, advokat, menadžer, agent za nekretnine, stručnjak za PR (odnose s javnošću).

Ne odgovara vam ništa sa liste? Idemo dalje

 

Drugo pitanje je da li volite da radite s mašinama i alatima, ili ste više kreativna, umetnička duša?

Studentkinje, devojke, racunar, laptop, konferencija, predavanje

Foto: Lukas Olek / Caia Image / Profimedia

Ako ste naklonjeni tehnologiji, vi ste "graditelj". Potencijalna zanimanja su stolar, policajac, pilot, vatrogasac. Oni koji u svemu vide umetnost su "kreatori", i za njih su profesije kao što su grafički dizajner, frilenser u pisanju, fotograf, muzičar, arhitekta.

Postoje još dva tipa ličnosti prema Holandu, a to su "organizator" i "mislilac". Prvi bi mogli da izgrade uspešnu karijeru u oblastima kao što su programiranje, računovodstvo, bibliotekarstvo i tome slično, dok bi se drugi bolje snašli kao lekari, inženjeri, naučnici, profesori na fakultetu.

Holand kaže da ako se ne pronalazite nigde, možda ste "rođeni da pravite novac i bavite se biznisom u širem smislu".

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>