• 2

Radnici koji nisu smeli da drže porodične fotografije na stolu, izborili su radnu nedelju od 4 dana

U 2020. godini svega 8% slobodnih radnih mesta u Britaniji nudilo je "honorarne" mogućnosti

  • 2
posao Foto: Freepik

Kada je Li Harman prvi put pitao da li može da pređe sa petodnevne radne nedelje ne četvorodnevnu, bio je nervozan, pitajući se šta će misliti njegove kolege.

Radi u građevinarstvu, kao inženjer, i uglavnom je okružen muškarcima, a do nedavno nije bilo ni pomena o kraćem radno vremenu. Kako je nastupila pandemija, tako je usledio i masovni rad od kuće, određena doza fleksibilnosti, i trenutno raste broj profesionalaca koji su skratili svoje radne sate.

Prema novom istraživanju, većina Britanaca više ne smatra da bi im rad sa skraćenim radnim vremenom mogao biti prepreka u karijeri. Li je tokom vremena otkrio da je kraća radna nedelja, ustvari, velika prednost.

- Tako mogu bolje da upravljam svojim nivoima energije - kaže 38-godišnji otac troje dece, i dodaje da je kovid-19 promenio stavove mnogih, te ga kolege sve više pitaju za iskustvo kada je reč o novom načinu rada. BBC piše da banka "Goldman Sachs" možda još uvek insistira na 95-časovnoj radnoj sedmici, ali da je zbog toga sve manje usklađena sa ostatkom sveta i kompanija.

Istraživanje sprovedeno prošlog meseca, na 2.000 odraslih u Velikoj Britaniji, pokazalo je da 72% veruje da radnici sa skraćenim radnim vremenom treba da imaju iste mogućnosti napredovanja na poslu, kao i radnici sa punim radnim vremenom.

Zanimljivo je i ovo: "Timewise", koji je naručio istraživanje, kaže da je slična studija rađena pre devet godina pokazala da 72% "ne veruje da je to moguće" - tj. da rade posao sa skraćenim radnim vremenom. Karen Matison iz ove kompanije, navodi da je protekla godina dokazala da ljudi mogu raditi drugačije.

Pisanje, kucanje, laptop, posao, student, učenik Foto: Pixabay

Kaže i da je vreme da poslodavci to odraze na način na koji dizajniraju i oglašavaju radna mesta. Naročito su majke pronašle balans između posla i porodice. Ipak, nisu sve iste sreće. One koje rade u zahtevnim, kompetitivnim kolektivima nailazile su na razne situacije.

Gema Fleuren trenutno radi u hotelu "Chocolat", kao jedan od direktora, i to je treći posao na kojem je pregovarala za četvorodnevnu radnu nedelju. Suprug joj radi kao vatrogasac, po smenama, tako da ona uzima slobodan petak kako bi bila sa decom.

- Sada me niko ne kritikuje za to koliko radim, već se ocenjuje kako radim. Na prethodnim poslovima sam čak morala da sklanjam fotografiju dece sa stola, kako šefovima ne bih poslala poruku "da nisam fokusirana na karijeru" - kaže ova mama.

Iako neki poslodavci daju pozitivne primere, mnogi još uvek nisu prihvatili nove načine poslovanja. U 2020. godini svega 8% slobodnih radnih mesta u Britaniji nudilo je "honorarne" mogućnosti. Za profesionalne uloge, koje podrazumevaju platu veću od 60.000 funti, samo jedan posao od 33 oglašen je kao "honorarni".

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    26. mart 2021 | 10:44

    Kod nas bi privatnici izrabitelji najvise voleli da se radi 8 dana nedeljno!!!

  • Novinar al pravi

    26. mart 2021 | 17:47

    Kakve veze imaju fotografije na stolu,u tekstu se to ne pominje. Amateri

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>