• 15

Živi u kući staroj 63 godine, nema najnoviji telefon, doručkuje brzu hranu: Sve tajne Vorena Bafeta

Američki biznismen, za jednog milijardera, reklo bi se da živi skromno... U nekoliko intervjua je otkrio na koje sve načine štedi novac

  • 15
Warren Buffett, Voren Bafet Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Čuveni američki investitor, Voren Bafet, ovog avgusta puni 91 godinu, ali je i dalje nezaustavljiv, radan, aktivan. Više puta je govorio da je najbolja investicija kada ulažete u sebe, a ovo su njegova pravila vezana za to kako da živite - "pametno upravljajući novcem".

CEO kompanije "Berkshire Hathaway" još uvek živi u istoj kući koju je kupio 1958, i ona uopšte ne liči na "tipičnu vilu milijardera". Nalazi se u Omahi (Nebraska, SAD), i vredela je 31.500 dolara pre 63 godine. Danas bi njena cena bila oko 285.000 dolara, prema nekim grubim procenama. Početkom 2021. rekao je za CNBC da je "ne bi prodao ni za šta".

Bafet svoj dan započinje "jeftinim" doručkom, dakle, nema pompeznog švedskog stola, skupih namaza i salata, niti odlaženja u restoran. Biznismen je nekoliko puta isticao da obožava Koka-Kolu i hamburgere. Možda zvuči smešno, ali je on sam rekao da tako štedi novac - nema skupe hrane i veštih kuvara koji bi spremali samo za njega. Kada putuje, sa sobom obavezno nosi Oreo keks.

Kupuje kola po nižoj ceni, što je otkrila i njegova ćerka Suzi, za BBC. Kaže da njen otac uglavnom kupuje ulubljen automobil, koji se lako sredi kod majstora. Suzi je takođe otkrila da Voren kupi nova kola, tek kada mu ona kaže. Kako je i sam rekao, godišnje pređe oko 5.600 kilometara, što je jedan od razloga zašto retko kupuje nov auto.

Ovaj Amerikanac takođe voli jeftine hobije, na primer, obožava da igra bridž. "Kada igram bridž, i da pored mene prođe naga žena, ne bih je primetio", istakao je Bafet jednom za "Sunday Morning" (CBS News). Navodno provede 8 sati nedeljno igrajući ovu igru, ako je sudeći po intervjuu koji je dao za "Washington Post", 2017. godine.

Svoje prijatelje Bafet "tretira" dobro, ali ne preterano. Uostalom, šta pokloniti najboljem drugu koji je isto milijarder, a to je u ovom slučaju Bil Gejts? Na primer, on svoje prijateljstvo iskazuje na malo drugačiji način: svaki put kada Gejts sleti avionom u njegov grad, Bafet dođe po njega na aerodrom. Prošle godine, osnivač Majkrosofta je obradovao svog prijatelja za 90. rođendan vrlo kreativno i, možda, neočekivano.

Bafet dugo nije menjao svoju Nokiju "na otvaranje", iako je smartfon već odavno zaživeo. Iako danas koristi Ajfon, nećete ga videti kako troši novac na najnovije i najskuplje modele Epl telefona. Ali, u intervjuu za "CNBC Squawk Box" od prošlog februara, otkrio je da je dobio na poklon nekoliko Ajfona, čak i od samog Tima Kuka. U vreme davanja tog intervjua, Bafet je koristio Ajfon 11.

Osim što ne troši mnogo na skupa jela, kola i telefone, ovaj devedestogodišnjak takođe ne kupuje dizajnerska odela s paprenom cenom. U intervjuu za CNBC iz 2017. otkrio je da nosi odelo kineske krojačiće Madam Li, koju je upoznao 2007. godine. "Stoje savršeno", rekao je kratko čuveni investitor.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DukaTenja

    12. april 2021 | 08:37

    Ako je sve ovo tacno, skidam mu kapu. Zivi kao svaki normalan covek.

  • CG

    12. april 2021 | 09:01

    Žao mu za hranu da se otvori.za kola,za kuću,za sebe,za ćerku,šteta što ima tolike pare.stari gušter

  • C he

    12. april 2021 | 09:04

    Car!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>