• 0
 ≫ 

Paradoks na tržištu rada: Otvaraju se nova mesta, dok pljušte otkazi. Ko je najviše ugrožen?

 ≫ 

Iako je tržište rada trenutno jako za visoko plaćene profesionalce i radnike u uslugama sa niskim platama, ne mogu svi pronaći odgovarajuće sposobnosti, iskustvo ili lokaciju

  • 0
muškarac drži dvogled

Foto: Freepik

Otvaranja radnih mesta su rekordno visoka, ostavljajući utisak da poslodavci zapošljavaju kao nikada ranije. Ali, mnoga preduzeća koja su otpustila radnike tokom pandemije već predviđaju da će im trebati manje zaposlenih u budućnosti.

Kao i kod prošlih ekonomskih šokova, navodi WSJ, recesija izazvana pandemijom bila je katalizator za poslodavce da ulažu u automatizaciju i primenjuju druge promene - osmišljene da ograniče zapošljavanje. U industrijama, od hotela, vazduhoplovstva do restorana, preduzeća su ispitala svoja poslovanja i otkrila načine kako dugoročno da uštede na troškovima vezanim za radnu snagu.

Ekonomski podaci pokazuju da su kompanije tokom poslednjih 16 meseci "naučile da rade više, sa manje". Proizvodnja se gotovo obnovila do nivoa pre pandemije u prvom kvartalu 2021. - što je pad za samo 0,5% s kraja 2019. godine - iako su američki radnici uložili 4,3% manje sati nego pre kovid-19 krize.

Promene će zahtevati prilagođavanje mnogih radnika. Iako je tržište rada trenutno jako za visoko plaćene profesionalce i radnike u uslugama sa niskim platama, ne mogu svi pronaći odgovarajuće sposobnosti, iskustvo ili lokaciju, što stvara paradoks relativno visoke nezaposlenosti u kombinaciji sa rekordnim otvaranjem novih radnih mesta.

Ekonomisti kažu da to može biti dugotrajan proces, da neki otpušteni radnici pronađu posao ili steknu veštine potrebne za novu karijeru. Najveći američki vazduhoplovni dobavljač po prodaji, Raytheon  Technologies Corp, otpustio je 21.000 zaposlenih i izvođača radova tokom 2020. godine, usled drastičnog pada u vazdušnom saobraćaju.

U januaru su rekli da će napori usmereni na modernizaciju fabrika i back-office poslovanje - povećati profitne marže i smanjiti potrebu za vraćanjem svih tih radnih mesta. Kompanija je rekla da većina, ako ne i svi od 4.500 radnika s ugovorom koji su otpušteni 2020, neće biti pozvani natrag.

Pandemija je ubrzala neke planove kompanije za automatizaciju fabrika i primenu više digitalne tehnologije, rečeno je. Navodi se da konkretno oni imaju više od 500 projekata automatizacije i nadogradnje opreme, a plan je da ih primene u narednih tri do pet godina.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>