• 0

Kako se nositi s pauzom u radu zbog pandemije? 4 tačke koje svaki zaposleni treba da usvoji

Ne mora svaka referenca iz vaše radne biografije biti plaćeni posao. Možda ste negde volontirali tokom pandemije, ako ste ostali bez posla, i to takođe treba da navedete

  • 0
Restoran, konobarica Foto: Shutterstock

Početkom pandemije kovid-19 izgubljeno je više od 22 miliona poslova u SADprema podacima američkog Biroa za rad. To znači da su milioni ljudi tokom 2020. i ove godine imali "rupe" u radu.

Iako su te pauze regruterima uglavnom "crvena zastavica" kada traže kandidate za posao, sada one ne bi trebalo da vas brinu. Ako imate tzv. pandemijski jaz u radnoj biografiji (CV) - niste jedini.

Viki Salemi, ekspert za upravljanje karijerom sa sajta "Monster", kaže da zbog toga nema razloga za brigu. "Više je do toga kako hendlujete jaz i šta radite povodom njega", dodaje.

Budite spremni

Unapred pripremite odgovore na neka potencijalna, generalna pitanja. Bacite jače svetlo na budućnost i ne obraćajte mnogo pažnje na ono što je bilo. Takođe, bilo bi dobro da na razgovoru za posao istaknete kako ste provodili vreme u karantinu, da li ste pohađali neke onlajn kurseve i tome slično. Salemi savetuje da je najbolje da spremite odgovor na jedno pitanje, a to je: Zašto ste baš vi idealan kandidat za datu poziciju?

Popunite prazninu nečim drugim

Ne mora svaka referenca iz vašeg CV-ja biti plaćeni posao. Možda ste negde volontirali tokom pandemije, ako ste ostali bez posla, i to takođe treba da navedete. Recimo, možda ste pomagali u službi marketinga u nekoj neprofitnoj organizaciji, a za posao koji tražite potrebno je upravo poznavanje marketinških veština. Drugim rečima, sve se računa.

berza, posao, laptop Foto: Freepik

"Podesite" CV

Odvojite vreme da prilagodite radnu biografiju i propratno pismo svakom poslu koji se oglašava - ponaosob. Dakle, ostavite iste iste ključne reči i navedete konkretne rezultate svog rada, ali takođe odgovorite na sva pitanja koja bi regruter - iz određene firme - možda mogao da vam postavi. To posebno treba da uradite ako tražite šansu za zaposlenje u vama do tada nepoznatoj, novoj industriji.

Ne budite negativni

Poslednjih 17 meseci je bilo veoma teško. Ali, pokušajte da izbegnete vraćanje u prošlost. Iako nije došao kraj pandemiji, vide se znaci oporavka, pre svega u ekonomskom smislu, i tržište rada je sve otvorenije. Savet stručnjaka iz oblasti zapošljavanja je da "ne budete negativni". To je, ipak, teže postići nego što zvuči. Mnogi su nakon krize i ostanka bez posla puni stresa i loše energije, koju regruter može da oseti - posebno ako je iskusan. Umesto toga, fokusirajte se na to da objasnite zašto vas privlači data pozicija i detaljno opišite svoje veštine i kvalifikacije.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>