• 0

"Zanemarena" grupa radnika konačno doživela svojih 5 minuta: Njihove veštine se naprasno traže

Virtuelna komunikacija im je nudila više mogućnosti da sa drugima podele svoja razmišljanja

  • 0
Remote work, rad od kuće, biznismen plaža, digitalni nomad, more, frilenser

Foto-ilustracija: Shutterstock

Verovatno postoji nekoliko kategorija radnika kojima se osladio rad od kuće, ali se jedna posebno istakla, a to su introvertne osobe.

Prema rečima jednog stručnjaka za brendiranje - "radno mesto su stvorili ekstroverti, za ekstroverte", dodajući da je koncept otvorenog prostora (eng. open space) najgora opcija.

Osim što su u radu na daljinu, zaposleni širom sveta uživali u svojoj komociji, fleksibilnosti, činjenici da ne moraju da putuju i sređuju se za posao i sastanke, mnogima je relativno lako palo i to što ne moraju da sreću kolege.

Zatvorene osobe su zavolele to što u radu od kuće niko ne može da ih "ometa", da prilazi za njihov sto i pokreće konverzaciju. Prema pisanju BBC, "ova vrsta rada je pružila priliku tihim i neprimetnim osobama, koje su u kancelariji uvek prolazile ispod radara, da se sada istaknu".

S druge strane, osim šefova (mada ne svih), povratak u ofis željno iščekuju svi ekstroverti. Prelaz na rad od kuće desio se naglo tokom 2020, a neki su se bolje prilagodili novonastalim uslovima od nekih drugih.

Mimo toga, promenile su se i potrebe klijenata, tako da su - zanimljivo - veštine koje poseduju introvertne osobe više dolazile do izražaja. 

Virtuelna komunikacija im je nudila više mogućnosti da sa drugima podele svoja razmišljanja, navodi se u tekstu Kejt Morgan, u kojem zaključuje i kako je "tihim" zaposlenima rad od kuće omogućio da kombinuju novu energiju s novim načinom rada – i tako se više istaknu.

Sastanak kancelarija IT devojka posao prezentacija office

Foto: Shutterstock

U danima nestabilnosti, na samom startu pandemije, potrebe mnogih firmi i njihovih klijenata promenile su se, a istakli su se oni radnici koji su bili spremni da im izađu u susret.

Ključ uspeha je u tome što osobe zatvorenijeg tipa poseduju sposobnost analitičkog razmišljanja i empatiju, rekao je Ričard Etijen, stručnjak za brendiranje, i dodao da su te veštine tokom perioda pandemije veoma tražene. Ovakve osobe su pouzdane i temeljne.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>