• 0
 ≫ 

Otkrivamo 7 novih poslova u Srbiji za koje će važiti nova pravila: Već 44.000 radnika radi na ovaj način

 ≫ 

Sve više radnika iz inostranstva je angažovano kroz novi sistem

  • 0
Zanimanja

Foto: Shutterstock, Pixabay

Ukupan broj prijavljenih sezonskih radnika od kako je primenjen Zakon o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla, je 44.000 radnika, saznaje naš portal.

Reč je o sezoncima koji su angažovani u poljoprivrednom sektoru legalno kroz novi sistem, a kako smo se uverili, sve više je i radnika iz inostranstva. 

Kako nam navode u resornom ministarstvu time je smanjen broj radnika "na crno".

- Prednosti za radnike jasne: sigurnost, staž, zdravstvena zaštita, dok kada je reč o poslodavcima, imaju uredno prijavljene radnike, uz minimalne troškove - navode nam.

To znači i da nema krivičnih prijava i troškova lečenja povređenih radnika po poslodavce ukoliko to takve situacije dođe.

Naime, ovim Zakonom se štite prava radnika kao što su penziono osigiranje, zaštita od povreda na radu, zadržavanje zdravstvenog osiguranja i socijalnih davanja, kao i praćenje istorije rada.

Prema podacima u koje smo imali uvid, radnici koji su na sezonskim poslovima najčešće su angažovani radnici koji imaju između 46 i 60 godina, to je oko 50 odsto.

Dalje, procenjuje se da u Srbiji više od 55.000 domaćinstava u proseku godišnje angažuje radnike za kućne poslove privremeno ili povremeno kao i da oko 10.000, uglavnom žena radi godinama na takvim poslovima, a da nisu prijavljeni i ne ide im za to radni staž.

Novi poslovi se "uvlače" pod sistem

 

Subvencije, poljoprivreda

Foto: Shutterstock

Zbog toga, radno angažovanje osoba koje obavljaju pomoćne poslove u kući kod više porodica u toku jednog meseca, biti regulisano poput sezonskih radnika u poljoprivredi u određenim delatnostima.

Tako, prema dosadašnim pozitivnim rezultatima primene Zakona u poljoprivredi, planirana su proširenja sprovođenja Zakona na pozive kao što su čuvanje dece, čišćenje kuća i zgrada, fizičke poslove, utovar, istovar, kao i peranje sudova, konobarosanje i dostavljanje hrane.

Zakon o radnom angažovanju radnika zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima primenjuje se od 1. januara 2019. godine i predstavlja proširenje Zakona o sezonskim poslovima, koji je regulisao povremeni rad u sektoru poljoprivrede do tog vremena.

Video: Posetili smo nestvarnu farmu vodenih bivola skrivenu na obodu Titelskog brega

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>