• 0

Dobili ste ponudu za novi posao: Da li treba da obavestite svog šefa o tome?

Ako ste otvoreni za to da ostanete na trenutnom radnom mestu, dobro razmislite o svojoj ulozi tamo i šta želite od nje, a ne dobijate

  • 0
posao, regrutovanje Foto: Freepik

Ljudi su stalno u pokretu. Dobili ste primamljivu – ali ne i savršenu – ponudu za posao... Da li da to i kažete svom šefu?

To, zapravo, može biti moćna "pregovaračka pozicija", ona koja bi se mogla završiti dobro po vas: unapređenjem, dobijanjem više novca, mogućnošću dugoročnog rada na daljinu, ako vam tako odgovara.

A opet, može se desiti i lošiji scenario. Umesto da uživate u naletu povišice, mogli biste da ostanete u mestu sa novim poslom koji ne želite, ili sa teškim osećanjima i velikim očekivanjima ako ostanete tu gde jeste. Kako znate da li da započnete razgovor ili da sami donesete odluku, tiho, bez obaveštavanja šefa?

Stručnjak za ovakve dileme, Mišel Vudvord, savetuje da iznošenje takve informacije ne mora da bude "zastoj". Preporučuje da pregovarate sa svojim šefom ako nova ponuda čini oko 80% onoga što je vaš posao "iz snova".

- To je kao zabavljanje. Morate da izrazite interesovanje da biste ostali u vezi - dodaje Vudvord, a piše WSJ.

Zapitajte se: Šta nedostaje vašoj trenutnoj ulozi na radnom mestu? Da li je to bolja pozicija, bolji tim, veći bonus? Odlučite šta želite, a zatim probajte da detektujete šta se dogodilo u prošlosti, kada su vaše kolege donosile slične odluke, odnosno rešile da menadžmentu iznesu ponude od rivala.

Ovakav postupak može biti "mač s dve oštrice", te je važno da izvagate vašu poziciju u firmi i odnos s kolegama. Koliko ste im važni, da li ste jedna od bitnijih karika? Da li donosite dobre projekte i ideje? Zapravo, sada možda i nije tako loš momenat za obaveštavanje šefa o novoj ponudi za posao, jer poslodavci prilično "strepe" da ne izgube radnike - što se neminovno dešava.

Jednostavno, kompanijama je stalo da zadrže talente, ali i zanatlije, kvalifikovanu radnu snagu sa srednjom stručnom spremom. Drugim rečima, fakultet, master studije i silne obuke nisu garancija. Traže se razne profesije, a svuda vlada prilični deficit..

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>