• 0
 ≫ 

Vaša nova kancelarija će verovatno dosta ličiti na staru: Ipak, dolazi do jedne bitne promene

 ≫ 

Mnogi zaposleni cene fleksibilnost rada na daljinu, a i kompanije takođe mogu imati koristi od toga

  • 0
IT HUB, kancelarija, office, biznis, radni prostor, Foto: Shutterstock

Dok se kompanije pripremaju za svet nakon pandemije, novi model radnog mesta "hub and spoke" razvija se na neočekivane načine. Zaboravite ideju o kancelarijskom habu u centru grada i nekoliko manjih kancelarija u predgrađu. Barem je tako u SAD.

Većina velikih korporacija se širi na već postojećim vrhunskim lokacijama, nadajući se da će privući radnike nazad u prostorije koje se nalaze u dobrim zgradama, blizu restorana i prodavnica. U novoj hibridnoj postavci, to je imperativ.

Za kompanije koje vide korist u tome da imaju dodatne formalne radne lokacije, odgovor nije - kao što su neki predvideli na početku pandemije - direktno zakupljivanje sekundarnih kancelarijskih prostora na periferiji.

Umesto toga, kompanije se udružuju sa dobavljačima fleksibilnog radnog prostora kako bi zaposlenima omogućili pristup mreži lokacija. Obe opcije im omogućavaju da sveukupno smanje prostor i izbegnu teške odluke kada razmišljaju o tome gde da odaberu nove radne prostore - van centra.

Takođe, izbegavaju rizik da sekundarne kancelarije postanu upravo to - sekundarne, dok viši menadžeri i osoblje sa velikim ambicijama ili ograničenim odgovornostima van posla gravitiraju u glavnom štabu.

Iskustvo kompanije "Colliers Australia" govori da je do sada, u 2021, 80% njihovih poslova bilo vezano za jednu oblast u kojoj firma posluje. Od pojave kovida-19, blokade i druge mere socijalnog distanciranja izazvale su veliku ponovnu reviziju radnog mesta.

Prema istraživanju OECD-a, oko 70% radnika planira da radi na daljinu barem jedan dan u nedelji, čak i nakon pandemije. U Sjedinjenim Državama, 39% odraslih bi razmotrilo napuštanje posla koji ne nudi fleksibilnost, pokazalo je istraživanje sprovedeno ranije ove godine.

I dok se neke kompanije - posebno najveće investicione banke - čvrsto zalažu za vraćanje zaposlenih u kancelariju sa punim radnim vremenom, firme kao što su "Vanguard Group Inc." i "Ford Motor Co." trajno usvajaju hibridne režime rada.

Mnogi zaposleni cene fleksibilnost rada na daljinu, ali i kompanije takođe mogu imati koristi od toga.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>