• 2

Otkriveni mejlovi koje Mask šalje zaposlenima: Da li biste se oduševili ovakvom porukom od šefa?

Osnivač i vlasnik Tesle poznat je po svom britkom jeziku, a osim na Tviteru, aktivan je i u mejl prepiskama sa svojim radnicima

  • 2
slušanje muzike

Foto: Freepik

Izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, poznat je po svojoj spontanoj masovnoj komunikaciji, od angažovanja na Tviteru do mejlova upućenih "svima", što znači da ima običaj da šalje e-poruke svim zaposlenima u firmi. Treba imati u vidu, pritom, da je Tesla ogromna kompanija.

U neke od tih mejlova, iz prve nedelje oktobra, uvid je imao CNBC. U prvom se navodi da je "slušanje muzike na poslu - sa jednom slušalicom iz bezbednosnih razloga - u redu".

Ali drugi, oštriji mejl, podsetio je zaposlene da postoje samo tri opcije kada Mask pošalje uputstva: objasniti zašto on nije u pravu, zatražiti dodatno pojašnjenje ili izvršiti "po naređenju".

U to vreme, Tesla samo što je najavila rekordne isporuke u trećem kvartalu, uprkos pritiscima u lancu snabdevanja, pre svega zbog nedostatka čipova. Konačno je vlasnicima Teslinih vozila bilo omogućeno da se prijave za softver koji pruža pomoć vozaču pre puštanja u prodaju, kako bi ga testirali na javnim putevima.

Onda je 4. oktobra kompanija izgubila veliku borbu na saveznom sudu u San Francisku, kada je porota odlučila da Tesla mora da plati bivšem radniku, Ovenu Dijazu, oko 137 miliona dolara jer je trpeo "neprijateljsko radno okruženje", na rasnoj osnovi, tokom svog boravka u Teslinoj fabrici automobila u Fremontu (Kalifornija).

CNBC je takođe pregledao i druge mejlove koje je Mask slao poslednjih meseci, uključujući reči ohrabrenja za zaposlene koji rade u novoj fabrici u blizini Berlina. Evo šta je Amerikanac rekao zaposlenima 3. i 4. oktobra: prvi mejl je bio o muzici na poslu.

Elon Musk Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Subject: Muzika u fabrici

"Samo sam hteo da kažem da veoma podržavam muziku u fabrici, kao i sve sitnice koje rad čine prijatnijim. Saradnik mi je upravo poslao poruku sa pitanjem da li možemo da držimo jednu slušalicu na uhu, kako bi drugo uho bilo na oprezu. To mi zvuči dobro. Takođe, ambijentalna muzika iz zvučnika je potpuno kul, sve dok među vašim kolegama postoji razumna saglasnost o izboru muzike. Ako postoje druge stvari za koje mislite da bi vam poboljšale dan, javite mi. Veoma mi je stalo da se radujete svom dolasku na posao svaki dan!". To je bilo 3. oktobra, a onda je sutradan usledila nova e-poruka.

Subject: Molim vas, zabeležite

"Ako sam poslao mejl sa jasnim uputstvima, onda su menadžerima dozvoljene samo tri opcije: 1) pošaljite mi poruku da objasnite zašto ono što sam rekao nije tačno. Ponekad, jednostavno grešim!; 2) Zatražite dalje pojašnjenje ako je ono što sam rekao dvosmisleno; 3) Izvršite uputstva. Ako se ništa od navedenog ne uradi, od tog menadžera će biti zatraženo da odmah podnese ostavku. Hvala vam, Ilon".

Video: Kako lečiti simptome i uzroke izgaranja na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bl@

    22. novembar 2021 | 19:58

    Ih, da nasi sefovi imaju i 10% od ovakve komunikacije s zaposlenima, vecina bi pjevajuci isla na posao!

  • Haha

    22. novembar 2021 | 18:32

    Odštetu radniku od 137 miliona dolara? Pa taj više u životu ne mora da radi... Au, jbt, gde ja živim...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>