• 0

Sve više radnika sledi parolu "sam svoj gazda": I dalje pljušte otkazi

Preduzetnici su se prijavili za federalne poreske identifikacione brojeve da registruju 4,54 miliona novih preduzeća od januara do oktobra ove godine

  • 0
rad od kuće

Foto: Freepik

Možda je upravo sada vreme da razmišljate o pravcu u kojem ide vaša karijera, budući da je tržište rada više nego ikada pre podložno promenama, a otkazi su kao "dobar dan". Barem je to još uvek slučaj u Sjedinjenim Državama.

Pandemija je izazvala istorijski nalet u preduzetništvu i samozapošljavanju, piše WSJ. Stotine hiljada Amerikanaca sami sebi postaju konsultanti, trgovci na malo i vlasnici malih preduzeća. Ovaj potez pomaže da se bolje objasni trenutna situacija na tržištu, sa više ljudi koji traže fleksibilnost, ali i pojačane zabrinuti zbog izloženosti kovidu.

Takođe, radnici su uznemireni zbog obavezne vakcinacije ili jednostavno razočarani u kancelarijski način rada, posebno sada kada su iskusili prednosti rada od kuće. Ipak, šefovi su odlučni da se osoblje vrati na posao, a to mnogima smeta.

To takođe pogoršava nedostatak radne snage u nekim industrijama i povećava pritisak na kompanije da preinače svoju politiku zapošljavanja. Broj neinkorporiranih samozaposlenih radnika porastao je za 500.000 od početka pandemije, pokazuju podaci Ministarstva rada, na 9,44 miliona.

To je najveći nivo još od finansijske krize iz 2008. godine, ne računajući ovo leto. Ukupno iznosi povećanje od 6% kod samozaposlenih, dok je ukupna zaposlenost u SAD ostala skoro 3% niža nego pre pandemije.

Preduzetnici su se prijavili za federalne poreske identifikacione brojeve da registruju 4,54 miliona novih preduzeća od januara do oktobra ove godine, što je 56 odsto više u odnosu na isti period 2019, pokazuju podaci Biroa za popis stanovništva. To je bio najveći broj u evidenciji koja datira iz 2004.

Ove godine je udeo američkih radnika koji rade za kompaniju sa najmanje 1.000 zaposlenih pao prvi put od 2004. godine, pokazuju podaci Ministarstva rada. U međuvremenu, procenat američkih radnika koji su samozaposleni porastao je na najviši nivo u poslednjih 11 godina. U oktobru su oni predstavljali 5,9% američkih radnika, naspram 5,4% u februaru 2020.

Video: Kako lečiti simptome i uzroke izgaranja na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>