• 1
 ≫ 

Neke profesije trenutno donose samo dugove, a ne veće zarade: Da li birate pametno?

 ≫ 

Studenti u SAD, koji pohađaju profesionalne programe, mogu uzeti kredite da pokriju sve svoje školske i životne troškove u okviru saveznog programa zajma pod nazivom Grad Plus... Ali, to na kraju dolazi sa cenom

  • 1
Veterinar Foto: Shutterstock

Profesionalne diplome kao što su ona iz stomatologije i veterine mnogim američkim studentima ostavljaju ogroman dug na fakultetima, ugrožavajući time povoljne izglede za oblasti koje pružaju osnovne javne usluge, prema analizi federalnih podataka WSJ-a.

Sara Jastrebski (29) je završila studije veterine na Univerzitetu Pensilvanija u maju, sa oko 400.000 dolara studentskog duga, uključujući više od 30.000 dolara kredita sa prethodnih studija na drugim mestima. Sada radi kao pomoćni veterinar za oko 100.000 dolara godišnje.

Kaže da voli svoj posao, ali je "proganjaju" ogromni troškovi obrazovanja. "Dug ne dominira mojim mislima, ali je uvek tu", rekla je. Pored programa za veterinare i stomatologe, kiropraktika, fizikalna terapija i optometrija - takođe su neke od "najgorih" opcija ako govorimo o velikim dugovima i skromnim početnim platama.

O tome govore nedavno objavljeni podaci američkog Ministarstva obrazovanja. Studenti koji pohađaju profesionalne programe mogu uzeti kredite da pokriju sve svoje školske i životne troškove u okviru saveznog programa zajma pod nazivom Grad Plus.

Prema rečima nekih profesionalnih udruženja i profesora, rastući studentski dug predstavlja i više nego štetu pojedinačnim zajmoprimcima. Takođe, šteti zanimanjima u koja ti zajmoprimci ulaze.

Stručnjaci su naveli podatke koji pokazuju da u ruralnim oblastima nedostaje zubara, veterinara i drugih zdravstvenih radnika, delimično zato što su plate tu generalno niže i sumnjaju da se visoko zaduženi maturanti osećaju prinuđenim da traže bolje plaćene poslove, često u bogatim predgrađima.

Žurnal je ranije objavio da većina diploma prava, takođe, ostavlja studentima velike dugove, u poređenju sa prihodima. Analiza stručnih programa časopisa isključila je diplome medicinskih fakulteta. To je zato što su diplomci koji traže licence za bavljenje medicinom obavezni da završe specijalizaciju koja je često nisko plaćena.

Video: Počinje podcast sa Anom i Vesnom - Kako si na poslu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kan tengri

    4. decembar 2021 | 10:52

    Potrosačko društvo. Sve su resursi. Oni ni ljude u preduzecima ne zovu kadrovi, već "ljudski resursi" uzajmis, i ceo život vracas, ceo život si u zom kolu, na samrti poruče deci "gde ja stadoh ti produži, što sam dužan ti oduži"...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>