• 0

Firme pale na testu: Čak 87% kandidata iz Srbije u 2021. nije dobilo fidbek od poslodavca

Stiče se utisak da poslodavci ne mare za utisak koji ovim postupkom ostavljaju na kandidate, koji su u prethodnim istraživanjima naveli da će ubuduće izbegavati prijavljivanje u tim kompanijama

  • 0
posao, kancelarija Foto: Freepik

Verovatno ste i sami barem jednom doživeli neprijatno iskustvo da vam niko ne odgovori na mejl ili zahtev za apliciranje, prilikom traženja posla.

Upravo takvo iskustvo mnoge radnike pokoleba, nekima utiče na samopouzdanje, kod drugih budi bunt i osećaj nezadovoljstva, a dobar deo odluči da više nikada ne traži posao u firmi koja im prvi put nije odgovorila.

Kao i svih prethodnih godina, Poslovi Infostud sproveli su istraživanje "Oceni put do posla", u kom su

kandidati ocenjivali proces selekcije i regrutacije na oglasima, na kojima su konkurisali u 2021.

Kandidati su i ove godine dali svoj sud ocenama od 1 do 5 za način na koji je kompanija zakazala intervju, za kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, zatim za brzinu završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

U okviru istraživanja svoj stav je iskazalo 23.824 kandidata na 28.615 konkursa od strane 7.697 pojedinačnih poslodavaca. Izostanak povratne informacije o ishodu selekcije godinama unazad ima najlošiju prosečnu ocenu, pri čemu je do 2020. godine postojala tendencija poboljšanja.

Međutim, od prošle godine, izostanak povratne informacije je ponovo u porastu, te je ona izostala kod čak 87% ispitanih kandidata koji su ovaj segment ocenili prosečnom ocenom 1,5.

Stiče se utisak da poslodavci ne mare za utisak koji ovim postupkom ostavljaju na kandidate, koji su u prethodnim istraživanjima naveli da će ubuduće izbegavati prijavljivanje u tim kompanijama (47%). Svaki četvrti će nagativno komentarisati porodici i prijateljima, ali čak 9% je navelo i radikalni potez - izbegavanje svih proizvoda i usluga te kompanije.

Visoku ocenu 4 kompanije su u 2021. godine dobile za način zakazivanja testa/intervjua, a prate ga procesi kao što su dobijene informacije o radnom mestu za koje su kandidati konkurisali (opis posla, dužnosti, radni uslovi...) sa ocenom 3,7 i brzina završetka procesa selekcije sa ocenom 3,6.

Video: Počinje podcast sa Anom i Vesnom - Kako si na poslu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>