• 0

Zaposlene pogađa "novi" sindrom: 15% kancelarijskog osoblja se dosađuje i ne vidi svrhu svog rada

Stručnjak Kamilo Arbelaez kaže da se iza boreout sindroma krije osećaj anksioznosti i potcenjenosti

  • 0
posao, kancelarija Foto: Freepik

Maltene svi znamo za termin burnout u poslovnom svetu, a odnosi se na izgaranje na poslu (veliki napor, stres, prezasićenje itd). Ali, pojavio se i novi izraz.

Da li ste čuli za boreout sindrom? U pitanju je "stanje" koje pogađa sve više ljudi danas, tačnije, zaposleni kažu kako su im radni dani dosadni i monotoni.

Osim toga, kažu da je radni dan predugačak, a odnos sa šefovima gori nego ranije. Dosada koju osećaju na radnom mestu praćena je demotivisanošću, a sindrom je posebno zastupljen kod mlađih.

Na osnovu istraživanja koje je sprovela platforma za zapošljavanje OCC Mundial u Meksiku, 75% od 700 radnika reklo je da nije zadovoljno svojim poslom, a čak 87% njih konstantno traži drugi posao.

Stručnjak Kamilo Arbelaez kaže da se iza boreout sindroma krije osećaj anksioznosti i potcenjenosti, i dodaje da je u pitanju psihološki poremećaj uzrokovan "niskim mentalnim opterećenjem na radnom mestu".

Drugim rečima, nema adekvatnih kvantitativnih ili kvalitativnih poslovnih zadataka. Faktori za stvaranje ovakvog osećaja su razni, a jedan od njih je sam fizički prostor.

Radnici uglavnom osećaju da ono što rade nema svrhu, tačnije, nisu duboko povezani sa svojim poslom. Tu je i nedostatak intelektualnog izazova, kao i manjak šansi za napredovanje.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Meksiko je na prvom mestu u svetu po stresu na poslu, a slede Kina i SAD. Prema podacima jedne studije, čak 15% kancelarijskog osoblja pogađa ovaj sindrom.

Video: Sanja Malgaruski je napustila karijeru posle zlatne medelje: Da li je sport biznis i koliko je zdrav

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>