• 8

4 industrije gde ćete naći posao već "sutra": Tržište rada deluje nikad praznije

Firme vape za kvalifikovanom radnom snagom, ali je sve teže pronalaze

  • 8
posao Foto: Pixabay

U poslednje vreme svedoci smo opšte potražnje za radnom snagom, u raznim sferama, ali se izdvajaju 4 zanimanja za kojima vlada najveća pomama već mesecima.

Dok se kompanije bore da opstanu i prevaziđu krizu koju je izazvala pandemija, radnici više biraju i manje su raspoloženi da pristaju na uslove kakve su imali pre 2020. godine.

Mnogi su tokom karantina shvatili da mogu da rade i neke druge, za njih bolje, i više plaćene poslove, te su odustali od nižih pozicija u domenu logistike, transporta, ugostiteljstva i hotelijerstva, itd.

Ranjivo tržište je dodatno poremetio omikron, kao i energetska kriza. Očekuje se i dalji rast cena usluga brodskog transporta, a inflatorni pritisci se odražavaju i na ostale sfere.

Recimo, zvuči gotovo neverovatno, ali Austrijanci ne uspevaju da pronađu iskusnog kuvara ovih dana, iako nude platu do čak 6.000 evra, u poznatim skijalištima.

Suma sumarum, ova 4 zanimanja se goruće traže, te ako trenutno nemate posao i stalne prihode, razmislite o ovim industrijama.

Kuvari

Potražnja za ovim profesionalcima će tek da raste, posebno kako se objekti budu nadalje otvarali. Tu se, pre svega, misli na svetske hotele i restorane. Mišlen vodič je od skoro uvrstio i Beograd i Srbiju u svoju selekciju, tako i naša zemlju u tom pogledu ima dobru perspektivu.

Već duže vreme i kod nas kuvari su na ceni, posebno za potrebe rada u internacionalnim hotelima, i svakako je plus ako znate engleski, i još neki strani jezik.

Vozači

Traže se masovno, širom Evrope, a posebno u Velikoj Britaniji. Zapravo, problem je nastao u lancima snabdevanja, što je dovelo do zastoja. Kako je potrebno isporučiti robu do prodavnica, globalno, tako se javila pojačana potreba za vozačima koji bi je prevozili.

dostava hrane Foto: Freepik

Međutim, malo je onih koji bi sada seli za kamion, posebno ako je reč o međunarodnim turama. Ali, dobra vest za profesionalne vozače je što se masovno traže i radnici za dostavljanje hrane. Ako radite po učinku, sati koliko želite, zarada može biti veoma dobra.

Negovatelji

Ovaj posao nije najzahvalniji, o čemu svedoče brojna iskustava, čak i ljudi iz inostranstva gde je on dosta plaćeniji - ali, ako nemate drugu soluciju trenutno, možete relativno lako naći otvoreno radno mesto u nekom domu za stare ili raditi samostalno.

Ukoliko odlučite da radite "za sebe", tj. da brinete o starim licima po principu odlaska na kućnu adresu, možete dobro naplatiti svoje usluge. Takođe, intenzivno se traže medicinske sestre i generalno zdravstveni radnici, a prognoza je da će posla za ove stručnjake tek biti u narednom periodu.

Proizvodnja

Delatnost koja ne može da propadne, čak i kada ekonomija značajno uspori. Ipak, nova studija pokazuje da bi u SAD, do 2030, moglo biti čak 2,1 milion nepopunjenih radnih mesta u ovoj oblasti. Taj trošak bi mogao koštati privredu oko bilion dolara, samo u toj godini.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marakuja

    2. januar 2022 | 23:15

    Pa daj onda zatvarajte fakultete sve osim mozda IT i medicine jer cemo na kraju svi da vozimo glovo ili motamo kablove.

  • Brka

    2. januar 2022 | 22:02

    A zašto se traže?To su iste te branše za kojima vapi Nemačka (gde ja živim)i čitava EU jos vam samo na listu fale kasirke. Slabo su plaćeni I to su teški poslovi koje stranci neće da rade za malo a i više para.

  • Chance

    2. januar 2022 | 21:58

    Nema sta, sve 'lagani' poslovi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>