• 5
 ≫ 

Skoro 40% mladih očekuje zaposlenje odmah posle školovanja: Neki traže početnu platu od 700 evra

 ≫ 

Kada govorimo o plati, visina prihvatljive sume zavisi od težine i vrste posla. Ipak, dve trećine mladih kaže da im nije prihvatljiva zarada koja je ispod državnog proseka

  • 5
Prodavačica, kasirka Foto: Shutterstock

Nakon nekoliko godina školovanja mladi imaju jedan cilj - da što pre pronađu posao. Dosta njih se zaposli i u toku samog procesa redovnog školovanja, ali većina čeka završetak poslednjeg ispita, odbrane diplomskog ili master rada.

Šta se dešava nakon tog završetka koji se željno iščekuje?

Neko se zaposli odmah, neko kroz nekoliko meseci, a nekad je za nalaženje posla (posebno u struci) potrebno i više godina. Prema podacima Velikog regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com, sprovedenog tokom Regionalnog sajma poslova, čak 38% mladih očekuje da će pronaći posao u periodu od 1-3 meseca nakon završetka školovanja.

Takođe, 19% njih smatra da će na posao morati da sačeka 3 do 6 meseci, dok više od 15% mladih nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana, izvestio je Infostud.

Interesantan je i podatak da 38% mladih tačno zna čime želi da se bavi nakon završene škole, dok 57% ima ideju, ali nije u potpunosti sigurno.

Većini mladih nije prihvatljiva plata ispod državnog proseka

Kada govorimo o plati, visina prihvatljive sume zavisi od težine i vrste posla. Čak dve trećine mladih kaže da im nije prihvatljivo da dobiju platu koja je ispod državnog proseka. Podsećamo, prema poslednjim podacima koji su dostupni, prosečna novembarska plata na nivou države iznosila je 69.136 dinara.

Sa druge strane, svesni trenutne situacije, oni koji se bave profitabilnijim zanimanjima - pogotovo IT sektorom - imaju znatno viša očekivanja. U ovoj oblasti, mladi od poslodavaca očekuju početne plate između 600e i 700 evra.

Ljubav posao Foto: Shutterstock

Na kraju, dolazimo do jedne trećine njih koji smatraju da je prvi posao samo odskočna daska za karijeru, te iz tog razloga navode da "plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada".

Za koji oblik radnog iskustva su zainteresovani?

Kao pripremanje za tržište rada, sticanjem dodatnih znanja i veština, mladi spontano i prvenstveno

navode poslove koje imaju nameru da privremeno rade ili ih već rade. Ti poslovi mogu biti više ili manje

stručni. Istraživanje pokazuje da su za mlade prakse najbolji način za sticanje iskustva, s obzirom da ih čak 66% - navodi kao poželjnu opciju.

Mladi u Srbiji imaju pozitivan stav i često su uključeni u sezonske/honorarne poslove, navodi se dalje, koji im pored zarade i korisnog provođenja vremena, znače i kao prvi koraci ulaska u poslovni svet, te čak 55% njih ističe honorarni rad kao dobru opciju za sticanje radnog iskustva. Za sticanje iskustva 15% mladih navodi i volontiranje, koje je sve popularnije među mladima.

pare, novac, evri, kasa Foto: Tanjug/AP

Pozicije za koje najčešće konkurišu

Trend konkurisanja mladih na pozicije se već neko vreme nije promenio znatno. Pozicije na koje najčešće

konkurišu su:

1. Prodavac

2. Administrativni radnik

3. Komercijalista

4. Telefonski operater

5. Poslovni sekretar

Takođe, treba napomenuti da se na tržištu dosta traže oblasti poput marketinga, ekonomije, prodaje i HR-a, dok je IT oblast sve traženija među mladima zbog uslova koje ova oblast nudi.

Video: Da li karijera može biti neuspešna? Gde grešimo dok je gradimo u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    7. februar 2022 | 13:09

    Pametna deca, nece da ih ucenjuju privatnici i da rade za minimalac a pritom zive u drzavi koja je ekonomski tigar!!!!!!

  • Dane

    7. februar 2022 | 15:56

    Za ove cene koje iz dana u dan i dalje divljaju sta je 700e? NISTA!

  • Gordana

    7. februar 2022 | 14:37

    Nerealno je i jaki bezobrazno vise koristiti eu prilikom iskazivanja plata jer eu nema vise znacaj ni tezinu. Tako se narod dovodi u opasnu zabludu. Pitala bih da li zbog toga eu vstacki miruje? Sramota.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>