• 0
 ≫ 

I to se dešava: Firme nude 500 evra da dođete na prvi razgovor za posao

 ≫ 

Ko prođe u drugi krug selekcije, sleduje mu 1.000 evra

  • 0
razgovor za posao Foto: Freepik

Na tržištu rada je postalo toliko napeto, da se dešavaju razne neverovatne stvari. Tako je pre svega u Evropi i SAD.

Kompanije u evrozoni su na ivici očaja, u potrazi za radnom snagom, naročito kada je reč o vrlo traženim zanimanjima poput IT sektora. Tako da sada uvode čak i novčane bonuse za "pojedine faze" u procesu selekcije kandidata.

Financial Times navodi primer brzorastuće osiguravajuće kuće Deutsche Familienversicherung, čiji se osnivač dosetio kako da privuče kadar. Inače, borba za talentima ne prestaje već neko vreme.

Onim kandidatima za posao, čije radne biografije izdvoji, firma nudi 500 evra ako dođu na prvi razgovor, a nakon toga sledi još veće iznenađenje: 1.000 evra za prolazak u drugi krug.

Ako kandidat/radnik bude uspešan na kraju šestomesečnog probnog roka, sleduje mu "nagrada" od čak 5.000 evra.

- Posebno je teško pronaći bilo koga sa IT veštinama. U trci smo sa divovima poput Alijanca (Allianz), koji bez mnogo problema može da zaposli na stotine stručnjaka iz celog sveta. Ali, mi nismo zainteresovani za radnike iz, recimo, Indije, već želimo ljude odavde, iz Frankfurta - kaže osnivač.

Podsećamo, nedavno smo pisali o Aleksandru Vrusnigu iz Austrije, koji je za Telegraf Biznis rekao da nikako ne može da nađe radnike za posao u auto-servisu.

Za razliku od SAD i Velike Britanije, u nekim evropskim državama kao što su Španija i Francuska, zaposlenost je premašila nivoe zabeležene pre krize. U Italiji i Nemačkoj je vrlo blizu tog nivoa, a na planu cele EU - udeo zaposlenih je na rekordno visokih 73,5 posto.

Video: Daj, ti ćeš sada u doba korone da pokreneš svoj biznis?! Kako je Tamara uspela da lansira brend

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>