• 3

Želite da date otkaz zbog bolje ponude? Razmislite dobro u ova 3 pravca

Odlučivanje o tome gde želite da radite i obazrivost vezana za to šta zaista volite - jesu ključni faktori u potrazi za novim poslom

  • 3
Povratak u kancelarije, posao, žena, kancelarija Foto: Shutterstock

Na tržištu rada, čini se, dugo nije bilo ovako napeto. Radne snage nedostaje, u raznim ključnim sektorima, a inflacija je uzela maha dok poslodavci podižu plate, kako bi motivisali radnike.

Dosta toga ide u korist onima koji traže posao ovih dana, a pritom žele da se izbore za bolju poziciju sa boljom platom i boljim beneficijama. Ipak, čak i to ume da bude stresan proces.

Odustajanje od jednog posla je uvek velika stvar i zahteva dobro planiranje i pametno razmišljanje. Evo nekoliko razmatranja koja treba imati na umu.

Potraga

Odlučivanje o tome gde želite da radite i obazrivost vezana za to šta zaista volite - jesu ključni faktori u potrazi za novim poslom, koji vam "holistički" odgovara. Od suštinskog značaja za oba ova zadatka je da otkrijete koga znate, ko poznaje nekoga ko može da vam objasni mogućnosti koje su vam na raspolaganju i kako je zaista raditi negde. Drugim rečima, bitni su kontakti, umrežavanje.

Takođe, treba da postavite prava pitanja o mestu gde biste želeli da radite, uključujući i pitanje: Kako merite uspeh? To takođe znači da budete mudri u ovom procesu: od podnošenja prijave do čekanja poziva nakon intervjua. Bitno je i da ne ograničavate sebe, na primer, ne brinite ako nemate fakultetsku diplomu, jer je mnogi poslodavci sada ne zahtevaju automatski.

Ljubav posao Foto: Shutterstock

Ponuda

Vaš cilj je da navedete poslodavca da vam da ponudu za posao. Kada se to dogodi, budite spremni da je procenite, kako biste bili sigurni da ispunjava vaše potrebe. A da biste to uradili, trebalo bi da znate koliko vredi vaša ukupna nadoknada na trenutnom poslu - uključujući platu, bonuse i finansijsku vrednost beneficija koje koristite.

Posedovanje tih informacija će vam pomoći da uspešno pregovarate o boljem paketu nadoknade. Naravno, koliko god da vam se dopadne ponuđena pozicija, to ne znači da morate da je prihvatite.

Lista obaveza

Pre nego što napustite trenutni posao, dobro promislite koje su vaše obaveze prema staroj firmi. Ako imate ušteđevinu, razmislite šta planirate da uradite sa njom, takođe, utvrdite svoje opcije kako biste bili sigurni da nećete ostati bez zdravstvenog osiguranja ili drugih obećanja, u bilo kom trenutku. Važno je da stavite na papir kakve opcije vam se nude sa "obe strane".

Na kraju, ako vaš plan nije da nađete drugi posao, već da sami krenete u preduzetničke vode - budite spremni za barem godinu ili dve neizvesnih prihoda, dok budete još na početku.

Video: Daj, ti ćeš sada u doba korone da pokreneš svoj biznis?! Kako je Tamara uspela da lansira brend

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    10. februar 2022 | 21:25

    Sve je kalkulacija i matematika,ako dobro znate da kalkulisete nece te pogresiti ako neznate napravice te jos goru situaciju sebi,zato dvaput meri jednom seci

  • #mr.A

    11. februar 2022 | 06:02

    Nedizu svi poslodavci plate ,a svi mi radimo da bi preziveli

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>