• 0

Da li ste čuli za "workation"? Kažu da je ovaj način rada budućnost za mnoge

Vole ga i poslodavci i zaposleni, a ovo su mane i prednosti

  • 0
workation

Foto: Shutterstock

Mnogo toga se promenilo od marta 2020, kada je nastupila svetska pandemija. Kovid je uticao na razne društvene aspekte, pa i na režim rada. Čini se da smo nikad brže i lakše prešli na nekonvencionalni oblik poslovanja - rad na daljinu, a već sada se susrećemo sa novim terminom.

U pitanju je "workation" ili "rad sa turističke destinacije".

Kao spoj reči "work" (raditi) i "vacation" (odmor), ovaj novi pojam ne znači da radite dok ste na odmoru, za koji ste se možda "jedva izborili", već suprotno - da dobijate novu vrstu slobode.

Naime, moderne tehnologije su donele brojne prednosti, potpuno promenivši koncept poslovanja, učinivši ga fleksibilnijim.

Zaposleni koji se odluče za "workation" su neka vrsta naprednijih digitalnih nomada. Evo o čemu je reč: trend je počeo stidljivo da se probija i pre korone, a definiše ga odmor tokom kojeg se radi u znatnom obimu.

Vole ga i poslodavci i zaposleni, jer im pomaže da smanje rashode vezane za kiriju, dok se istovremeno podstiče rad sa bilo koje tačke na planeti. Nebitno je da li radite od kuće ili iz nekog turističkog mesta, a zagovornici ove ideje kažu da je dobra i sa "ekološke strane", budući da nema svakodnevnih odlazaka na posao autom ili avionom.

"Workation" se razlikuje od trenda digitalnih nomada koji putuju planetom, ne moraju imati bazu u nekoj zemlji i na laptopu odrađuju puno radno vreme. U aktuelnijem obliku rada, zaposleni može imati manje obaveza tokom dana, a period rada je ograničen na nekoliko dana ili nedelja.

Ovaj trend je lani zavladao Guglom, kada su radnicima, nevezano za godišnji odmor, iz kompanije ponudili 4 nedelje "workation"-a. Povratni rezultati su bili iznenađujuće dobri.

Ono što je zaključak sa nedavno održane Svetske berze turizma, na berlinskom ITB-u, jeste da stručnjaci iz te oblasti polažu dosta nade u "workation" tržišnu nišu.

Ispostavilo se da su osobe kojima je dopušten ovakav, fleksibilniji rad - često kreativnije i produktivnije, premda treba istaći i neke mane: recimo, lako se može "zamagliti" granica između privatnog i poslovnog.

Neki poslodavci, pak, "workation" nude kao benefit, računajući da će tako uštedeti na izdacima vezanim za održavanje motivacije i zadržavanje radne snage. A uz ovaj pojam neretko ide i "staycation", koji se odnosi na odmor i putovanje u regiji u kojoj se živi.

Video: Dragana je napustila kancelariju i postala preduzetnica: Kako pobeći s posla koji nije za tebe?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>