• 2

Direktori se ponašaju kao banditi: Inflacija jede svačiju platu, ali njihova je veća i 2.898 puta od radničke

Inflacija jede svačiju platu - osim ako niste izvršni direktor

  • 2
Diskriminacija na poslu, vikanje ogovaranje, radnici šef

Foto: Shutterstock

Cene rastu skoro svuda, a korporacije su brzo okrivile ta povećanja za svoje lošije poslovanja, pri čemu cene rada i materijala rastu zbog problema sa snabdevanjem izazvanih Covidom i ruske invazije na Ukrajinu. I dok je kompenzacija američkim radnicima porasla 4% prošle godine, što je najveće povećanje od 2001. godine, kada se prilagodi inflaciji, plate i dnevnice su zapravo pale za 2,4%.

U međuvremenu, izvršni direktori su na neki način zahvalni za to.

Tokom prve godine pandemije, plate izvršnih direktora su skočile za 19% - čak i kada su mnoga njihova preduzeća stala, prema Institutu za ekonomsku politiku.

Može se sa sigurnošću reći da su izvršni direktori izdržali korak sa inflacijom. Korporativni profiti su naglo porasli, a potražnja za robom i uslugama je ostala jaka čak i kada su cene rasle. Međutim, frustracija raste: raspoloženje potrošača ovog meseca je palo na najniži nivo od 2011.

Naknada za izvršnu vlast je, naravno, uvek na najvišem nivou, ali razlika je sada u tome što potrošači moraju da plaćaju danak, dok najviši vrh postaje bogatiji, a profitne marže postaju veće.

Korporacije znaju da mogu da se izvuku sa još većim povećanjem cena, delom zato što se ideja o inflaciji ustalila u kolektivnoj psihi kupaca. Očekujemo da ćemo platiti više, i nastavljamo da kupujemo jer su naše plate malo veće.

Ali kako se povećanje cena nastavlja, „mislim da će biti zapanjujuće za ljude kada nauče više o tome kako izvršni direktori zaista profitiraju, i profitiraju od toga“, rekla je Sara Anderson, direktorka projekta Globalne ekonomije na tom Institutu. Ona je to opisala rečima da se "direktori ponašaju poput bandita"

Isplati se biti bogat

Jedan od često citiranih primera je Chipotle, koji je podigao cene potrošačima za 10% u poslednje dve godine, iako je profit rastao.

Izvršni direktor lanca, Brajan Nikol, zaradio je 38 miliona dolara 2020. To je 2.898 puta više od prosečnog zaposlenog na nivou prodavnice.

Predstavnici kompanije Chipotle nisu odmah odgovorili na upit, ali je portparol prošle godine rekao da je kompenzacioni paket „zasnovan na konkurentskoj analizi nivoa plata generalnih direktora u grupi kolega i da je dizajniran da plati za učinak“.

moderna kancelarija

Foto: Shutterstock

Starbaks je takođe prozvan zbog povećanja cena, iako je njegov profit prošle godine narastao za više od 30%. Odlazeći izvršni direktor Kevin Džonson takođe je dobio skoro 40% povećanje, ukupno više od 20 miliona dolara.

„Naš program kompenzacije za rukovodioce je strukturiran tako da je blisko usklađen sa našom poslovnom svrhom i posvećenošću stvaranju vrednosti za akcionare“, rekao je predstavnik.

Korporativni odbori odlučuju o platama rukovodilaca, što je mešavina plata, bonusa i drugih beneficija vezanih za različite finansijske ciljeve. Ali ovi odbori su često prepuni rukovodilaca ili bivših rukovodilaca iz drugih kompanija koji imaju koristi od sistema. Kritičari prevelikih plata izvršnih direktora često primećuju da je malo verovatno da će ti akcionari poljuljati taj čamac, posebno kada profit raste.

Uprkos svim istraživanjima koja govore suprotno, postoji stav da je "tip u kancelariji na uglu gotovo sam odgovoran za vrednost kompanije", rekla je Anderson.

"I zato morate učiniti sve što možete da učinite da bude srećan i da se pobrinete da ne ode."

Video: Da li su Srbi spremni za veliku ostavku?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>