• 0

Korona i novo radno okruženje: Upoznajte 6 tipova kolega, za koje "niste znali da postoje"

Više od tri četvrtine Britanaca reklo je da razmišlja o velikim životnim promenama, od preseljenja preko napuštanja posla do prekida veze

  • 0
karijera

Foto: Shutterstock

Nekada je bilo očigledno šta zaposleni žele od posla. Pre pandemije, većina je prihvatila da je cilj skoro svakog profesionalca - visokokvalifikovanog, zaposlenog u kancelariji - da napreduje na korporativnoj lestvici što je pre moguće.

To je posebno bilo izraženo u SAD, gde je velika konkurencija i naglašen takmičarski duh. Ipak, više nije tako. WSJ piše da je pandemija "rasvetlila" šest novih tipova radnika, tj. ljudi koje sada možete sresti u svom radnom okruženju.

Za mnoge profesionalce, potrebe i prioriteti su se promenili. Pandemija je izazvala široko rasprostranjeno preispitivanje naših života. Jedna studija je objavila da 54% Amerikanaca trenutno preispituje svoje životne prioritete - uključujući 20 odsto onih kod kojih je to počelo upravo kao posledica pandemije.

Slična situacija je i u Velikoj Britaniji. Više od tri četvrtine Britanaca reklo je da razmišlja o velikim životnim promenama, od preseljenja preko napuštanja posla do prekida veze. Studija Pew Research-a iz 2021. godine pokazala je da samo 17% odraslih sada navodi svoj posao ili karijeru kao izvor značenja - što je 7 procentnih poena manje u odnosu na četiri godine ranije.

Mnogi zaposleni, čak i oni "u najboljim godinama" u smislu rada, napredovanja i zarađivanja, možda više ne dele iste ambicije i mentalitet u pogledu napredovanja, odnosno sada stvari uzimaju manje "zdravo za gotovo".

Ambiciozni zaposleni

Ako ste lider, verovatno ćete znati ko su vaši ambiciozni zaposleni, jer su pandemiju proveli udvostručujući te napore. Oni su fokusirani na svoj posao i žele da napreduju. Da biste ih zadržali, pokažite interesovanje za njihove težnje u karijeri i razvoj. Pitajte ih konkretno o njihovim budućim ciljevima i pomozite im da razviju plan za negovanje potrebnih veština i iskustava.

Hobi i porodica, pre svega

Ovi zaposleni su odlučili da daju prioritet aspektima svog života van posla. Bilo da je njihov fokus na porodici, zajednici ili hobijima, njihov cilj je da imaju stalnu platu i posao koji je podnošljiv i koji može biti uravnotežen sa oblastima do kojih im je zaista stalo. Njihov cilj je da urade ono što treba brzo - kako bi mogli da pređu na ostatak svog života. Da biste ih zadržali, shvatite da ih verovatno nikada nećete pretvoriti u one koji "grabe", i prihvatite ih zbog postojanosti koju, ipak, mogu doneti.

Kompjuter je danas većini osnovno oruđe za rad

Foto: Pixabay

Profesionalci sa "dvostrukim dužnostima"

Nega i briga oduvek su bile realnost za mnoge radnike koji su morali da balansiraju između aspiracija u karijeri i odgovornosti kod kuće. Ali, jedinstveni izazovi pandemije - uključujući školovanje kod kuće i poštovanje protokola karantina - ubrzali su izazove, posebno (iako ne isključivo) za zaposlene žene.

U jednoj septembarskoj studiji, 48% žena je reklo da je kovid negativno uticao na njihov put u karijeri. Za poslodavce je važno da shvate da ovo nije trajna situacija i da ove radnike treba tretirati drugačije od onih iz prethodne grupe. Ovi radnici su, dodaje se, ambiciozni i žele da napreduju, ali se suočavaju sa privremenim izazovima koji će se vremenom rešiti. Ispostavilo se da čak 78% ispitanih žena traži veće mogućnosti napredovanja u karijeri.

Radnici koji očajnički žele da se povežu

Mnogi zaposleni koji žive sami i proveli su pandemiju u relativnoj samoći, možda, danas žele da rade kako bi obezbedili međuljudsku interakciju - posebno mladi, samci kojima radno mesto nudi prekopotrebnu zajednicu. Drugi, možda, osećaju da su bili dosta sa svojim porodicama u u protekle dve godine, ali sada kada su deca ponovo u školi - jedva čekaju da pobegnu "nazad" u kancelariju. U svakom slučaju, lideri moraju da shvate da je značajan motivator za ove zaposlene - barem za sada - društveni aspekt.

posao

Foto: Freepik

Traže društvo, plata im je manje bitna

Bilo da se radi o penzioneru koji želi da ostane angažovan ili o profesionalcu koji je svesno izabrao da smanji svoje troškove (možda napuštanjem skupog urbanog centra), ne moraju svi da rade. Poput ekipe "radim da bih posle imao/la za život koji mi prija", profesionalci koji vole hedonizam ne moraju nužno da daju prioritet svojim karijerama. Njima je radno okruženje važno i da se povežu sa drugima i nauče nove stvari.

Poslodavci treba da prepoznaju različite motive. Čak i ako cilj ovih radnika nije da se "popnu" u rang višeg rukovodstva, ne treba ih tretirati neadekvatno: štaviše, mogu biti vrlo produktivni, ako lideri vode računa da prepoznaju njihovu centralnu motivaciju, a to nije plata.

Dezorijentisani novi zaposleni

Kako se pandemija odugovlačila, te se rad na daljinu sve više odomaćio, a kompanije su tražile radnike - zabeležn je priliv novih, ali i često zbunjenih lica. Naravno, oni su dali sve od sebe da se uklope u poslovnu kulturu firme, analizujući obrasce timske komunikacije i dinamiku moći, ali to jednostavno nije tako lako - posebno na daljinu. Mnogo je teže shvatiti stvari virtuelno i osećati se povezanim. Mudri lideri su se verovatno trudili da im omoguće da se osećaju dobrodošlo i uključeno.

Video: Dragana je napustila kancelariju i postala preduzetnica: Kako pobeći s posla koji nije za tebe?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari