• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Valter (100) u istoj kompaniji radi 84 godine: Oborio Ginisov rekord, sada otkriva tajne svog uspeha

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako bi ostao u formi, Ortman svakodnevno vežba i vodi računa o ishranu

  • 1

Jedan čovek, star 100 godina, kaže da je njegova strast prema poslu jedini razlog zašto je uspeo da postavi ovaj zanimljiv svetski rekord.

Valter Ortman je uspeo da postavi rekord po najdužem radnom stažu u jednoj kompaniji, budući da je proveo čak 84 godine u istoj tekstilnoj firmi u Brazilu.

Prvobitno je bio angažovan kao tinejdžer - umesto majke - jer je govorio nemački, a ona nije. Ortman je prošlog meseca "ušao" u Ginisovu knjigu rekorda, ostvarivši najdužu karijeru u istoj kompaniji.

Bio je primoran da napusti školu sa 15 godina, jer se njegova porodica borila da održi svoj dom, prenose mediji. Prijavio se za posao u jednom tkalačkom preduzeću, a primljen je zbog toga što je tečno govorio nemački jezik.

Ta kompanija je sada poznata pod imenom ReneauxView, a Ortman je zaposlen kao pomoćnik u transportu 17. januara 1938. godine. Ostalo je istorija...

Brazilac je kasnije unapređen na poziciju prodavca, a potom je postao i menadžer prodaje. Seća se da je jednom prilikom poslat na poslovni put u Sao Paulo, i tada mu je trebalo manje od jedne nedelje da rezerviše porudžbine za koje bi trebalo najmanje tri meseca.

- Daleke 1938. od dece se očekivalo da rade kako bi izdržavali porodicu - rekao je Ortman prošlog meseca, i istakao da je bio najstariji od petoro dece. Majka ga je odvela da traži posao već sa 14 godina.

Njegov savet za sve koji žele dug i ispunjen profesionalni život jeste da rade ono što vole i da se klone brze hrane.

- Morate da volite da radite. Počeo sam da radim sa voljom i borbenošću - kazao je ovaj stogodišnjak u nedavnom intervjuu za Rojters i dodao: "Ne možete samo da radite bilo kakav posao da biste rekli da radite. Nećete moći da izdržite".

Iako je mogao da se "povuče" iz posla još pre nekoliko decenija, i dalje je radno aktivan, a 2019. je "obeležio" 81 godinu i 85 dana rada.

Uprkos svim promenama u tehnologiji, uspeo je da nauči kako da se prilagodi finesama na koje nailazi u poslovnom svetu. Ovog 19. aprila je napunio 100 godina, a rođendan je proslavio sa porodicom, prijateljima i saradnicima.

Kako bi ostao u formi, Ortman svakodnevno vežba i vodi računa o ishranu; izbegava so i šećer, gazirana pića i druge sokove.

Video: Čuveni dr Branislav Milovanović nam otkriva sve o hroničnom umoru: Kako se prepoznaje i leči

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>