• 0

Ima li u vašem kolektivu starijih od 35? Većina programera prve kodove napiše do 17. godine

Ova profesija postaje "surova" za neke radnike

  • 0
posao - radnici

Foto: Shutterstock

Novo istraživanje, sprovedeno u saradnji sa radnicima iz Barselone, Silicijumske doline (SAD) ili Indije, pokazuje jasnu percepciju koja postoji o starijim zaposlenima u tehnološkom sektoru.

Drugim rečima, u manjini su. "Novija" zanimanja mahom su rezervisana za one mlađe od 35 godina, mada se dešava da i radnici koji pređu tu brojku - počnu da se obučavaju za programere.

Manolo Idalgo, iz Kordobe, rešio je da posle 14 godina rada kao frilenser promeni pravac karijere, odnosno krene da studira programiranje. Iako ga je većina prijatelja i porodice podržavala, usledili su i komentari: Ali, ako imaš posao i ide ti dobro, zašto to menjaš?, kao i U tim godinama biće ti veoma teško da nađeš posao.

Manolo je u manjini u svetu gde se inovacije dešavaju iz dana u dan, odnosno u sektoru gde nije čest slučaj videti starije radnike. Ipak, njega uskoro čeka pripravnički staž u jednoj firmi.

Kako piše elconfidencial.com, na osnovu ovakvih iskustava, u svetu programiranja kao da ne postoji srednja kategorija - ili ste "mladi" (ispod 30 godina) ili ste "stari" (iznad 35).

To pokazuje aktuelno istraživanje, u kojem su se analizirale percepcije o starosnoj dobi u tehnološkom sektoru, kroz intervjue sa profesionalcima u Barseloni, Silicijumskoj dolini, Berlinu, Hjustonu, Tel Avivu i Bangaloru.

Na osnovu informacija koje je tim istraživača dobio od sagovornika, radnici stariji od 35 godina smatraju se "starim" u tehnološkoj industriji, i dodaje se:

"Od njih se očekuje da budu gazde, misli se da će biti manje zainteresovani za nove tehnologije i da će imati više problema kada je reč o učenju novih softvera".

Programeri: Shutt

Foto: Shutt

Jedna od učesnica studije, žena u 50-im godinama koja radi u Silicijumskoj dolini, saglasna je sa tim da - ako ste belac u 50-im godinama, nemoguće je da se zaposlite.

Naravno, to je stvar percepcije, odnosno zavisi od proseka godina u samim sektorima. Konkretno ovde, istraživanje Stack Overflow-a je pokazalo da je većina programera mlađa od 35 godina (71,51%).

Njih 39,52%, ima između 24 i 35 godina, a 18,42% - između 35 i 44 godine; samo 10,06% je starije od 44 godine. Prema istom istraživanju, 53,06% programera napiše svoj prvi red koda između 11. i 17. godine, 24,1% između 18. i 24. godine, a "samo" 5,04% - to učini između 24 i 34 godine.

Video: Znate li šta je whats next metodologija? Promene su neizbežne, a ovo je način da ih savladamo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>